Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

00:30 Τι είναι η δραματική διαταραχή προσωπικότητας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ψυχίατρός μου διέγνωσε σε εμένα δραματική διαταραχή προσωπικότητας. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τις επιπτώσεις της στις σχέσεις μου με τους….

άνδρες και αν αυτό μπορεί να με οδηγήσει στην κατάθλιψη.

Την δραματικότητα δεν την συναντάμε μόνο στον χώρο του θεάτρου αλλά και της ψυχιατρικής. Άτομα με προσωπικότητες δραματικές, που νοσηρά επιζητούν την προσοχή των άλλων μέσα από μια υπερβολική έκφραση συναισθημάτων η οποία θυμίζει μια θεατρική παράσταση.

Αλλιώς γνωστή και ως «ιστριονική προσωπικότητα», περιγράφει ένα άτομο με έντονη ανάγκη ιμπρεσιονισμού όπου οι σχέσεις του πάσχουν όντας ρηχές, ασταθείς, επιπόλαιες και υπερβολικές.

Ο εγωκεντρισμός, η ανωριμότητα, η επιζήτηση προσοχής που διαχέεται από μια εκφρασμένη σεξουαλικότητα και σαγήνη, μπορεί να σας θυμίζουν πτυχές του εαυτού σας.

Μπορεί να φαντασιώνεστε ότι είστε ηθοποιός κλασσικών ρόλων όπως η «πριγκίπισσα» ή το «θύμα» και να νιώθετε την ανάγκη να εκφράζεστε μέσα από αυτούς.

Προσπαθείτε ενδεχομένως να είστε πάντα το κέντρο της προσοχής δίνοντας υπερβολική σημασία στην εξωτερική σας εμφάνιση, μιλάτε εντυπωσιακά στους άλλους ανθρώπους, ενδεχομένως παρουσιάζετε τον εαυτό του ότι έχει περισσότερες γνώσεις απ’ ότι έχετε στην πραγματικότητα. Είναι σαν να φλερτάρετε και να αποπλανείτε τους άλλους κάθε στιγμή.

Χαρακτηριστική πτυχή ενός δραματικού ατόμου είναι η επιζήτηση άμεσης ικανοποίησης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις στις οποίες πλήττει. Ο συναισθηματικός του κόσμος είναι έντονα ευμετάβλητος και ρηχός και παραπαίει από την ευφορία στην μελαγχολία ή τον θυμό.

Ναι, η κατάθλιψη καραδοκεί, οι αυτοκτονικές απειλές μπορεί να είναι συχνά μια έκφραση μιας βαθιάς ανάγκης για προσοχή, αγάπη, φροντίδα.

Η ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα η ψυχοδυναμικού τύπου, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε πιο λειτουργικά έξω από τον φαντασιακό και αμυντικό κόσμο του θεατρινισμού.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika