Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

00:07 «Ασπίδα» στην «κακή» χοληστερόλη τα μήλα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στη «μάχη» κατά της «κακής» χοληστερόλης ανακάλυψαν επιστήμονες. Αυτό δεν είναι άλλο από το…… μήλο. Μάλιστα, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικής μελέτης αρκεί να καταναλώνουμε καθημερινά ένα μόνο μήλο για να δούμε το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης (LDL) να μειώνεται, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνισαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική δράση του μήλου αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες που περιέχει. Μάλιστα, όπως φάνηκε, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 mg πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής διατροφολογίας, Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο. Όπως σημείωσε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea