Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Όταν το παιδί σκαλίζει τη μύτη του!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

shutterstock_64567018

Όταν το παιδί σκαλίζει τη μύτη του!!!

 

Το σκάλισμα της μύτης αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες «κακές συνήθειες» των νηπίων, αφού σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν δει τα πιτσιρίκια τους να κάνουν μικρές ανασκαφές στα ρουθούνια τους. Ωστόσο αυτή η συνήθεια δεν είναι πάντα αθώα.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά σκαλίζουν τη μυτούλα τους ασυναίσθητα, επειδή βαριούνται ή επειδή τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον οι κρυμμένοι «θησαυροί» που βρίσκονται εκεί, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν δεν είναι ευγενικό.

Υπάρχουν φορές, όμως, που ένα παιδί σκαλίζει τη μύτη του, γιατί κάτι το ενοχλεί ή γιατί την αισθάνεται μπουκωμένη και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να την καθαρίσει και να αναπνεύσει καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να σκαλίζουν τη μυτούλα τους, όταν υποφέρουν από κάποιο κρυολόγημα ή ρινίτιδα και μετά τους μένει η συνήθεια.

Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε να αποτρέψετε το μικρό σας από αυτή τη συνήθεια.

  • Μην το προσβάλλετε και μην το τιμωρείτε, καθώς είναι σίγουρο ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται την συμπεριφορά του.
  • Κάθε φορά που βλέπετε το μικρό σας να επιδίδεται στις αγαπημένες του ανασκαφές, τραβήξτε του την προσοχή σε κάποια άλλη δραστηριότητα και, κυρίως, δώστε του κάτι για να απασχολεί τα χέρια του.
  • Εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστό να σκαλίζουμε τη μύτη μας μπροστά σε κόσμο, αλλά αν μας ενοχλεί κάτι μέσα σε αυτή, μπορούμε να την καθαρίσουμε με ένα χαρτομάντιλο.
  • Μάθετε το να φυσά καλά τη μύτη του και κάντε του συχνά πλύσεις με φυσιολογικό ορό, έτσι ώστε να είναι πάντα καθαρή και να αναπνέει καλύτερα.
  • Φροντίστε να του κόβετε τα νύχια, για να αποφύγετε να γρατζουνίσει εσωτερικά τη μύτη του και να την τραυματίσει.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα και μην σκαλίζετε τη δική σας μύτη μπροστά στο παιδί.
Επίσης, πολύ συχνά τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν μικρά αντικείμενα μέσα στη μύτη τους και μετά την σκαλίζουν στην προσπάθεια τους να τα βγάλουν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα και, φυσικά, να απευθυνθείτε άμεσα σε ωτορινολαρυγγολόγο.
mother.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika