Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν είσαι άυπνος, είσαι σίγουρος για όσα θυμάσαι;;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

article-2288764-02D9C8D500000514-910_634x427

Όταν είσαι άυπνος, είσαι σίγουρος για όσα θυμάσαι;;

Η έλλειψη ύπνου μάς κάνει να «θυμόμαστε» πράγματα που δεν έχουν συμβεί, αναφέρουν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Έργουϊν (UCI). Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 104 φοιτητές, ανακάλυψαν πως όταν ήταν άυπνοι, η μνήμη τους «θόλωνε» και είχαν περισσότερες πιθανότητες να ανακαλούν ψεύτικες αναμνήσεις παρά αληθινές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science», οι ερευνητές έδειξαν στους φοιτητές αληθινές φωτογραφίες από τον τόπο ενός εγκλήματος και στη συνέχεια τούς παρείχαν ψεύτικες πληροφορίες γι’ αυτές. Οι μισοί από τους φοιτητές είχαν κοιμηθεί καλά το βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μείνει ξάγρυπνοι.

Όταν αργότερα οι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να θυμηθούν τις φωτογραφίες, ανακάλυψαν πως οι άυπνοι θυμόντουσαν συχνότερα τις ψεύτικες πληροφορίες ως λεπτομέρειες που είχαν «δει» στις φωτογραφίες. Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς θα μπορούσε λ.χ. να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις με τους φίλους και την οικογένεια.

Πολύ πιο σοβαρή επίπτωση, όμως, θα ήταν να δώσει κάποιος εν αγνοία του ψευδή κατάθεση για μία αξιόποινη πράξη στην οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, κατά τον επικεφαλής ερευνητής δρα Στήβεν Τζ. Φρέντα, από το Τμήμα Ψυχολογίας & Κοινωνικής Συμπεριφοράς του UCI.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Τα Νέα/Ρούλα Τσουλέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Άρπαξε τον σταυρό και την χτύπησε: Χαμός σε κηδεία πάνω από τον τάφο του νεκρού, ο αδερφός τσακώθηκε με τη νύφη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika