Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΕΙΑ

Ψηφιακό σχολείο: Σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

b7e513d04

Ψηφιακό σχολείο: Σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο!

Σε λίγους μήνες η ψηφιακή εποχή θα κάνει το ποδαρικό της στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων με διαδραστικά μέσα! Πώς θα γίνει αυτό; Με τη χρήση νέων τεχνολογιών!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης της εκπαίδευσης , ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών θα εξοικειώσει τα παιδιά με πιθανά εργαλεία μελλοντικής εργασιακής απασχόλησης.

Όπως αναφέρει αναλυτικά το dikaiologitika.gr, θα ενισχυθούν οι υποδομές δικτύου και ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σχολείων με την τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων, που παρέχονται μέσω ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί για όλα τα βιβλία και για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή (e-books) στα οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές επιμορφώνονται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Το ψηφιακό σχολείο θα αφορά στην Ε’ και Στ’ Τάξη των δημοτικών σχολείων της χώρας και σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλι ύψους 146.635.815 ευρώ που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το πρώτο βήμα για το Ψηφιακό Σχολείο, έγινε με την ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας των Διαδραστικών Σχολικών Βιβλίων (http://ebooks.edu.gr). Ο συγκεκριμένος ιστότοπος, ο οποίος έχει πάνω από 1.500.000 επισκέψεις από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι εξαιρετικά εύχρηστος: ένας μαθητής ή ένας εκπαιδευτικός αρκεί να επιλέξει τη «μαργαρίτα» της τάξης του και εν συνεχεία το μάθημα που τον ενδιαφέρει, για να βρει όλο το διαθέσιμο ψηφιακό υλικό. Εκεί υπάρχουν όλα τα σχολικά βιβλία μαθητή, σε ψηφιακή, επεξεργάσιμη μορφή, εμπλουτισμένα με διαδραστικό ψηφιακό υλικό, όπως για παράδειγμα προσομοιώσεις, διερευνήσεις, πειράματα, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες και ασκήσεις.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο e-books υπάρχουν προσαρμοσμένες εκδόσεις των βιβλίων για αμβλύωπες μαθητές.

Το Φωτόδεντρο ή αλλιώς Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου, για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί την κεντρική e-υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, για τη διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην υποκατηγορία «Μαθησιακά Αντικείμενα» φιλοξενείται η συλλογή με τα περίπου 3.500 μαθησιακά αντικείμενα (πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, ασκήσεις κ.ά.) των εμπλουτισμένων διαδραστικών σχολικών βιβλίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η υποκατηγορία «Εκπαιδευτικά Βίντεο» στην οποία αναρτημένα περισσότερα από 700 μικρής διάρκειας βίντεο, κατάλληλα για αξιοποίηση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Πηγή: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Οριστικό: Τέλος τα κινητά στα σχολεία – Έρχεται η πιο αυστηρή τιμωρία, μέχρι και οριστική αποβολή από το σχολείο

Penni Syggrou