Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και Σεξουαλική Υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

6FC24A28E841542E39E55EE0A9711859

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και Σεξουαλική Υγεία 

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια συνδέεται με ένα σημαντικό αριθμό διαταραχών της σεξουαλικής υγείας . Οι διαταραχές αυτές αφορούν τόσο προβλήματα στην στυτική λειτουργία των ασθενών , όσο και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και προβλήματα υπογονιμότητας . Η σημαντική αυτή αλλοίωση της σεξουαλικής ζωής των ασθενών οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων οι οποίοι περιλαμβάνουν την ουραιμία , τις μεταβολές που συνδέονται με την αιμοδιάλυση καθώς και τις παρενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς αυτοί . Διάφορες διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι και το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι δυνατόν να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία .

Είναι γνωστό ότι οι χρόνιοι νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν σημαντικές αθηρωματικές βλάβες τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά αγγεία . Αν προσθέσουμε ότι σε πολλούς από αυτούς τους συνυπάρχουν και σακχαρώδης διαβήτης , υπέρταση και υπερλιπιδαιμία , καταλαβαίνουμε ότι οι προκαλούμενες αρτηριακές βλάβες είναι δυνατόν να είναι σημαντικές .

Επίσης οι νεφροπαθείς μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχή στην λειτουργικότητα του λείου μυικού ιστού στο πέος με αποτέλεσμα διαταραχή του φλεβο-αποφρακτικού μηχανισμού της στύσης .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα που φτάνει στο πέος να μην μπορεί να παραμείνει , και να προκαλείται κατά αυτό τον τρόπο απώλεια της στύσης .

Διαταραχές μπορεί να προκληθούν και λόγω της αλλοίωσης της νεύρωσης στο πέος . Πράγματι έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν περιφερική νευροπάθεια με αποτέλεσμα την εμφάνιση στυτικών διαταραχών .

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν πολλές φορές σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση , λόγω της χρονιότητας της παθήσεως τους . Η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση τόσο προβλημάτων στην στύση , όσο και στην μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας του ασθενούς .

Σημαντική θέση στην διαταραχή της σεξουαλικής υγείας των νεφροπαθών , έχουν και τα φάρμακα τα οποία αυτοί λαμβάνουν όπως αντιυπερτασικά , αντικαταθλιπτικά , σιμετιδίνη , διγοξίνη κ.α. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν τόσο στυτική δυσλειτουργία , όσο και μείωση του libido .

Στους χρόνιους νεφροπαθείς , είναι γνωστό ότι εμφανίζονται και αρκετές ορμονικές διαταραχές . Πιο συγκεκριμένα είναι δυνατόν να εμφανιστούν αλλοιώσεις στον άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – όρχεων με αποτέλεσμα να αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα και την αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης . Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν τόσο διαταραχές στην γονιμότητα ( μείωση αριθμού των σπερματοζωαρίων , μείωση της κινητικότητας τους ) , όσο και διαταραχές στην στύση και την σεξουαλική επιθυμία .

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι και η αναιμία που παρουσιάζεται σε αυτούς τους ασθενείς , λόγω της μειωμένης παραγωγής ερυθροποιητίνης είναι δυνατόν να επηρεάσει την στυτική λειτουργία τους .

Υπάρχει μία ποικιλία θεραπευτικών χειρισμών στους ανωτέρω ασθενείς . Στην περίπτωση εμφάνισης ορμονικών διαταραχών είναι διαθέσιμοι διάφοροι φαρμακευτικοί χειρισμοί για την αποκατάσταση του σωστού ορμονικού περιβάλλοντος . Στην περίπτωση των αγγειακών και άλλων βλαβών που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία υπάρχουν διαθέσιμες είτε φαρμακευτικές θεραπείες από το στόμα ( σιλδεναφίλη , ταδαλαφίλη , βαρδεναφίλη ) , είτε τοπικές θεραπείες ( ενδοπεικές ενέσεις ) είτε θεραπείες επαναγγείωσης όπως τα κρουστικα κύματα είτε και χειρουργικές θεραπείες .

Πρέπει να αναφερθεί ότι μετά από  μεταμόσχευση νεφρού και λόγω της αποκατάστασης του κανονικού μεταβολικού και ορμονικού περιβάλλοντος πολλά από τα προβλήματα της σεξουαλικής υγείας των ασθενών αυτών λύνονται .

 

Κωνσταντίνος Ρόκκας

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ. του Δρ. Θάνου Ασκητή

http://www.askitis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika