Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Φόβοι από την 99,6% αποτυχία των μελετών για την Αlzheimer!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Alzheimers-Disease

Φόβοι από την 99,6% αποτυχία των μελετών για την Αlzheimer!

Ερευνητές που αξιολογούν κλινικές μελέτες για την νόσο Αλτσχάιμερ που πραγματοποιήθηκαν τη 10ετία 2002-2012 παρατήρησαν ότι ένα απογοητευτικά υψηλό ποσοστό, το 99,6% αυτών, που στόχευαν στην πρόληψη, τη θεραπεία ή βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, τελικά απέτυχαν ή διακόπηκαν.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Alzheimer’s Research and Therapy, διεξήχθη από το Κέντρο Lou Ruvo του Cleveland Clinic και το Κολλέγιο Οστεοπαθητικής του Πανεπιστημίου Touro της Νεβάδα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων clinicaltrials.gov, σύμφωνα με τα οποία διερευνήθηκαν κατά την προαναφερόμενη δεκαετία, 244 φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες αξιολογήθηκαν σε 413 μελέτες.

Από τις 83 μελέτες Φάσης ΙΙΙ (με εξαίρεση τις 14 ουσίες που σήμερα βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης), μόνο μία έχει εγκριθεί, η μεμαντίνη, το 2004, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας για έγκριση είναι, συνεπώς, μόνο 0,4%.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι άμεσα αναμένονται λίγα προϊόντα σε σύγκριση με την τεράστια πρόκληση από την ασθένεια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ασθένεια πιο ακριβή από τα καρδιαγγειακά ή τον καρκίνο. Σήμερα, διεξάγονται 108 μελέτες για την Alzheimer, έναντι 1.438 για ογκολογικούς παράγοντες, των οποίων το ποσοστό επιτυχίας για ανάπτυξη νέων φαρμάκων είναι 19%.

“Ανάλογες επιτυχίες απαιτούνται για να τονωθεί η ανάπτυξη φαρμάκων κατά της Alzheimer”, υποστηρίζουν οι ερευνητές, υποδεικνύνοντας τον μικρό αριθμό ουσιών που βρίσκονται σε φάση 1 (22 προς το παρόν), αριθμός «ιδιαίτερα ανησυχητικός”. Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ο η ανάπτυξη εξαρτάται “ενός πολύπλοκο οικοσύστημα ανάπτυξης φαρμάκων» της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φορέων χρηματοδότησης, των ρυθμιστικών αρχών, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και της φιλανθρωπίας, μεταξύ άλλων, καθώς και τις φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες.

Σχολιάζοντας την προαναφερόμενη ανάλυση, ο Simon Ridley, επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε ότι “υπάρχει κίνδυνος τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των δοκιμών στο παρελθόν, να αποθαρρύνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύουν στην έρευνα για την άνοια. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή αυτών των μελετών και την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων». Και πρόσθεσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «πρέπει να δεσμευτούν για τη συνεχή επένδυση στην ανάπτυξη φαρμάκων και στις κλινικές δοκιμές, προκειμένου να επιτευχθεί μια σημαντική ανακάλυψη”.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγές: Alzheimer’s Research and Therapy, iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika