Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Το ceritinib συρρικνώνει τους όγκους ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μελέτη!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9540

Το ceritinib συρρικνώνει τους όγκους ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μελέτη!!!

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε στο 50ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, το ceritinib (Zykadia, γνωστό και ως LDK378) συρρικνώνει τους όγκους σε ασθενείς μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), ανεξάρτητα αν είχαν λάβει προγενέστερη θεραπεία με άλλο αναστολέα της ALK ή εάν λάμβαναν θεραπεία για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν, επίσης, σε ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ που εντάχθηκαν στη μελέτη με εγκεφαλικές μεταστάσεις.

“Το ceritinib επέδειξε υψηλά επίπεδα δραστικότητας στους ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ, ανεξάρτητα από το αν είχαν λάβει ή όχι προγενέστερη θεραπεία με αναστολέα της ALK,” δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Dong-Wan Kim του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ. “Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών είναι ότι το ceritinib παρουσίασε δραστικότητα μεταξύ εκείνων των ασθενών, στους οποίους ο καρκίνος είχε ήδη προκαλέσει εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίες επί του παρόντος αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη θεραπεία του ALK+ ΜΜΚΠ.”

Μεταξύ του συνολικού πληθυσμού των 246 ασθενών με ΜΜΚΠ, το ceritinib πέτυχε συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 58,5% και διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) της τάξης των 8,2 μηνών. Από αυτούς, οι 124 ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη με εγκεφαλικές μεταστάσεις πέτυχαν συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης της τάξης του 54% και διάμεσο PFS 6,9 μηνών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, που εκδηλώθηκαν σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς, ήταν διάρροια, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος και κόπωση.

Περίπου 2-7% των ασθενών με ΜΜΚΠ φέρουν την αναδιάταξη του γονιδίου ALK, που προκαλεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ασθενείς αυτοί είναι υποψήφιοι για θεραπεία με έναν στοχευτικό αναστολέα της ALK. Οι ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ είναι συχνά νεότεροι από τον μέσο πάσχοντα από ΜΜΚΠ και, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Η μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ASCO χρησίμευσε ως βάση για την πρόσφατη έγκριση του ceritinib, τον Απρίλιο του 2014, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κατόπιν της κατηγοριοποίησής του από τον FDA ως Πρωτοποριακή Θεραπεία (Breakthrough Therapy). Η έγκριση δόθηκε σε λιγότερο από 3,5 χρόνια έπειτα από την ένταξη του πρώτου ασθενούς σε κλινική μελέτη. Η διαδικασία αξιολόγησης του ceritinib από τις ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αργεντινή και την Ελβετία βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika