Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρωινό γεύμα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο σημαντικό!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140831_5403974ea25c0

Το πρωινό γεύμα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο σημαντικό!!!

 

Τι δείχνουν οι νέες έρευνες για το πρωινό; Πόσο τελικά είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας;

Το ΄χουν αυτό οι επιστημονικές -και δη οι ιατρικές- έρευνες: η μία να αναιρεί την άλλη. Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι έρευνες  που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Alabama σε σχέση με το πρωινό γεύμα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Αυγούστου της επιθεώρησης “The American Journal of Clinical Nutrition” .

Μέχρι σήμερα γιατροί, διατροφολόγοι, εκπομπές και στήλες υγείας τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την σπουδαιότητα ενός καλού πρωινού στη διατροφή μας. Όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των  ερευνών του πανεπιστημίου, το πολυπαινεμένο “breakfast” μπορεί τελικά να έχει αποκτήσει περισσότερη αίγλη από αυτή που πραγματικά του αναλογεί.

Στην έρευνα με τους περισσότερους συμμετέχοντες, που έχει λάβει και την μεγαλύτερη δημοσιότητα, μελετήθηκε η σχέση του πρωινού με το σωματικό βάρος. Τριακόσιοι εθελοντές διαφόρων σωματότυπων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, ανέλαβαν να ακολουθήσουν διαφορετικές συμπεριφορές αναφορικά με το πρωινό: κάποιοι έπρεπε στα πλαίσια της έρευνας να τρώνε πάντα πρωινό, άλλοι ποτέ, ενώ άλλοι να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν πάντα, είτε συνήθιζαν να τρώνε πρωινό, είτε όχι.

Το πρωινό γεύμα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο σημαντικό

Μετά από 16 εβδομάδες, οι εθελοντές ζυγίστηκαν και διαπιστώθηκε ότι κανείς τους δεν εμφάνιζε αξιοσημείωτες αλλαγές στο σωματικό του βάρος, παρά μόνο μηδαμινές αυξομειώσεις. Δηλαδή το αν έτρωγαν πρωινό ή όχι, δεν είχε επηρεάσει το βάρος τους.

Σε άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Bath, 33 εθελοντές με λεπτό σώμα ακολούθησαν παρόμοια με τα παραπάνω προγράμματα για έξι εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ειδικές φορητές συσκευές παρακολουθούσαν τη δραστηριότητά τους.

Μετά το πέρας αυτού του πειραματικού χρονικού διαστήματος, το σωματικό τους βάρος, οι ρυθμοί του μεταβολισμού, καθώς και τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στις εξετάσεις τους, βρέθηκαν σε γενικές γραμμές στα επίπεδα όπου βρίσκονταν και πριν την συμμετοχή τους στην έρευνα.

Η μόνη διαφορά ήταν πως όσοι έτρωγαν πρωινό, είχαν την τάση να κάνουν περισσότερα πράγματα το πρωί, ενώ όσοι το παρέλειπαν δεν ήταν τόσο δραστήριοι τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Οι πρώτοι έκαιγαν μεν περισσότερες θερμίδες, αλλά είχαν φάει και παραπάνω, κι έτσι σε σχέση με το βάρος, τα πράγματα έρχονταν ουσιαστικά σχεδόν «ίσα κι όμοια» με τους δεύτερους. Σε αντίθεση με ό,τι ίσως πολλοί θα περίμεναν, εκείνοι που δεν έτρωγαν πρωινό, δεν κυριεύονταν στη συνέχεια από βουλιμία προκειμένου να ικανοποιήσουν μια υποτιθέμενη έντονη πείνα, και το βάρος τους δεν αυξήθηκε.

Πριν βιαστούμε να θεωρήσουμε τα αποτελέσματα των δύο ερευνών απόλυτα και να αποκλείσουμε οποιαδήποτε σχέση της κατανάλωσης πρωινού με το σωματικό βάρος, οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων ερευνών, με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, περισσότερη ποικιλία στους πειραματισμούς, και μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Εντούτοις οι νέες έρευνες είναι μια πρώτη ένδειξη που καθιστά χρήσιμη τη διερεύνηση του ενδεχομένου να είναι τελικά «μύθος»η διατροφική υπεροχή του πρωινού έναντι των άλλων γευμάτων της ημέρας.

Όσον αφορά στην καθημερινότητά μας, δύο πράγματα «κρατάμε» προς το παρόν: ότι όπως όλα τα γεύματα, έτσι και το πρωινό μάς δίνει ενέργεια χωρίς απαραίτητα να μας φορτώνει ή να μας αφαιρεί βάρος, και ότι δεν είναι τρομερή διατροφική αμαρτία αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν μας αρέσει να τρώμε το πρωί ένα πλήρες γεύμα.

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea