Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το Νόστιμο Καλαμπόκι και η Διατροφική του Αξία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

kalaboki-

Το Νόστιμο Καλαμπόκι και η Διατροφική του Αξία!

Το καλαμπόκι ή αλλιώς αραβόσιτος είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα σιτηρά παγκοσμίως και αποτελεί τη βασική τροφή για πολλές χώρες, κυρίως του τρίτου κόσμου, λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του, της συμπυκνωμένης ενέργειας που παρέχει στον οργανισμό, αλλά και της διαδεδομένης καλλιέργειας του.

Το νόστιμο καλαμπόκι  είναι από τα πιο παρεξηγημένα σιτηρά και δεν επαινείται συχνά για τη διατροφική του αξία. Παρ’ όλα αυτά, το καλαμπόκι παραμένει δημοφιλές σνακ και μας αρέσει πολύ.Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νεστορή Βασιλική 

Η διατροφική αξία του καλαμποκιού:

 

Πλούσια πηγή θερμίδων.

 

Η θερμιδική περιεκτικότητα του ωμού καλαμποκιού είναι 360 θερμίδες ανά 100γρ., που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον τομέα των σιτηρών και αντιστοιχεί σε 6 γεμάτες κουταλιές σούπας ή 1 μικρό φλυτζάνι ή 1 μικρή ρόκα (1 μικρό καλαμπόκι ολόκληρο). Όταν το καλαμπόκι βράζεται ή κονσερβοποιείται, χάνει σημαντικό μέρος του αμύλου και οι θερμίδες του μειώνονται σημαντικά.

 

Αναλυτικά οι θερμίδες στα προϊόντα του καλαμποκιού :

 

– 1 κιλό αλεύρι καλαμποκιού : 3600 Θερμίδες

– 1 μέτριο φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι καλαμποκιού: 490 Θερμίδες

– 1 κουτάλι της σούπας αλεύρι καλαμποκιού: 53 Θερμίδες

– Ένα κανονικό καλαμπόκι ψητό ή βραστό : 280 Θερμίδες

– Καλαμπόκι κονσέρβα (όχι ωμό) : τα 100γρ 83 Θερμίδες

-Κορν φλεικς : ένα μικρό φλιτζάνι τσαγιού 100 θερμίδες
Πλούσια πηγή βιταμινών!
Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε , θειαμίνης και νιασίνης, παντοθενικού οξέος, καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το καλαμπόκι παρέχει ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού μας σε φολικό οξύ, μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης που βοηθά την αιμοποίηση και παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσου του Alzheimer, τις φλεγμονές και στην γήρανση του οργανισμού, ενώ η βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια καροτονοειδής ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προφυλάσσουν από τον καρκίνο των πνευμόνων. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο πολύτιμες ουσίες που προστατεύουν τον οφθαλμό από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

 

Πλούσια πηγή φυτικών ινών!
Πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου: Ένα φλιτζάνι καθαρισμένο καλαμπόκι αντιστοιχεί στο 18% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών, που βοηθά στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες, συντελεί όμως και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πλούσια πηγή ανόργανων αλάτων!
Το καλαμπόκι περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Επίσης περιέχει πολύ σημαντικά για την υγεία ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών!
Το καλαμπόκι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι το μαγείρεμα αυξάνει την συγκέντρωση αυτών των αντιοξειδωτικών στο γλυκό καλαμπόκι. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή ενός φαινολικού σύνθετου οξέος, του φερουλικού οξέος, ενός αντικαρκινικού παράγοντα αποτελεσματικού στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του ήπατος. Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στο πορφυρό καλαμπόκι επίσης μπορούν να λειτουργήσουν «αντικαρκινικοί» παράγοντες.

 

Κάρδιο-προστατευτικές ιδιότητες!
Το καλαμποκέλαιο αποδεδειγμένα παρουσιάζει αντιαθηρωματική δράση εμποδίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση του φλοιού του καλαμποκιού μειώνει την LDL χοληστερόλη του πλάσματος του αίματος, γιατί μειώνει την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Μπορείτε λοιπόν να καταναλώνετε το καλαμπόκι και να απολαμβάνετε τα ευεργετικά του οφέλη, φροντίζοντας όμως να κρατάτε το μέτρο στην ποσότητα του.

 

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης