Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το μέλι και η Coca-Cola βλάπτουν την καρδιά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

meli

Το μέλι και η Coca-Cola βλάπτουν την καρδιά;

 

Το τι τρώμε καθημερινά καθορίζει όχι μόνο την ποιότητα της ζωής μας αλλά και τη μακροζωία μας. Κατά καιρούς, διάφορες επιστημονικές εργασίες και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην αρχή εντυπωσιάζουν ή φοβίζουν πολύ κόσμο για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζονται και ξεχνιούνται. Ομως το κακό έχει γίνει.

Θυμάμαι τον Σπύρο Δοξιάδη που ως υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε πει σ’ έναν νέο ερευνητή που είχε δημοσιεύσει τότε μια μελέτη που υποστήριζε ότι ο καφές προκαλεί καρκίνο στο πάγκρεας: «Βρε παιδί μου, μη δημοσιεύετε τέτοια πράγματα προτού να είσθε απόλυτα σίγουροι. Εχουμε στερήσει από τον κόσμο το τσιγάρο, τώρα θα του στερήσουμε και τον καφέ; Τι θα απομείνει στον κοσμάκη;». Στη συνέχεια, μια σειρά μελετών απέδειξε ότι ο καφές όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά ωφελεί και ιδιαίτερα τους καρδιοπαθείς.

Στο πνεύμα αυτό, πριν από κάποιους μήνες, σ’ ένα ειδικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανακοινώθηκε ότι τρώγοντας μέλι από μέλισσες που έτρωγαν γύρη από ροδόδενδρα μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή καρδιακή αρρυθμία. Πατέρας και γιος από την Τουρκία παρουσίασαν σοβαρές αρρυθμίες ύστερα από κατανάλωση μελιού από μια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η ερμηνεία του φαινομένου στηρίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα είδη ροδόδενδρων περιέχουν μια τοξίνη (graynotoxin) η οποία περνά στο μέλι των μελισσών.

Στο ίδιο συνέδριο αναμοχλεύτηκε και το γνωστό θέμα της Coca-Cola. Ωφελεί ή βλάπτει η Coca-Cola; Η κρατούσα άποψη είναι ότι η κατάχρηση Coca-Cola μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας ασθενής από το Μόναχο ηλικίας 31 ετών, ο οποίος από τα 15 του χρόνια είχε αντικαταστήσει το νερό με Coca-Cola και παρουσίασε σοβαρές αρρυθμίες που αποδόθηκαν στην κατάχρηση Coca-Cola.

Ενα άλλο παράδειγμα αφορούσε μια γυναίκα ηλικίας 30 ετών από τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας ο αιφνίδιος θάνατός αποδόθηκε σε κατάχρηση Coca-Cola. Η συγκεκριμένη γυναίκα έπινε 10 λίτρα Coca-Cola ημερησίως. Ο ιατροδικαστής υπολόγισε ότι με τα 10 λίτρα Coca-Cola που έπινε κατανάλωνε περισσότερο από 1 κιλό ζάχαρη και 970 mg καφεΐνης την ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο δεκαπλάσιο περίπου της επιτρεπόμενης δόσης για ζάχαρη την ημέρα και της διπλάσιας δόσης για καφεΐνη. Η καφεΐνη σε υπερβολική δοσολογία ανήκει στις αρρυθμιογόνες ουσίες, όπως και το τσιγάρο, τα αλκοολούχα ποτά, ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα και ορισμένα αντιβιοτικά.

Σε υπερβολικές δόσεις όλες αυτές οι ουσίες οδηγούν σε αρρυθμιογένεση. Για τον λόγο αυτόν και η υπερβολική κατανάλωση Coca-Cola προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες, δεδομένου ότι αυτός που πίνει Coca-Cola προσλαμβάνει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης.

Γεγονός είναι ότι αυτές οι ανακοινώσεις, που μεταδίδονται μέσω των μεγαλύτερων πρακτορείων ειδήσεων σε όλο τον κόσμο, δεν είναι εντελώς αθώες. Προκαλούν αποδεδειγμένα μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, την οικονομία και τα χρηματιστήρια. Ομως η αλήθεια είναι μία. Τόσο η κατανάλωση του μελιού όσο και της Coca-Cola, εφόσον δεν υπάρχει κατάχρηση, δεν θα πρέπει να προκαλεί καμιά ανησυχία στο κοινό.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε για τα «μελάτα» αυγά

Γιώργος Newsitamea

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika