Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι οι κρυφές φλεγμονές και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

krifes-flegmones

Τι είναι οι κρυφές φλεγμονές και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Φλεγμονή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει ο οργανισμός στην προσπάθειά του να επουλώσει μια βλάβη που έχει προηγηθεί. Για παράδειγμα, όταν χτυπάμε το χέρι μας, αυτό πρήζεται και πονάει. Αυτή είναι μια “καλή” φλεγμονή, γιατί η ολοκλήρωσή της οδηγεί σε αποκατάσταση της βλάβης.

Κρυφή είναι μια φλεγμονή κατά την οποία ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης και διόρθωσης της βλάβης αλλά το σώμα δεν καταφέρνει να την ολοκληρώσει. Αυτή η φλεγμονή δεν εμφανίζεται με κάποιο οξύ πόνο αλλά υπολανθάνει. Για να την εντοπίσουμε πρέπει να υποβληθούμε σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν δείκτες οι οποίοι εντοπίζουν τη φλεγμονή.

Οι κρυφές φλεγμονές συνδέονται με τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την υγεία μας σήμερα: με τον καρκίνο, τον διαβήτη, τα καρδιολογικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δύο Βασικοί Παράγοντες

Οι αιτίες για την πρόκληση μια κρυφής φλεγμονής είναι δυο: ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την τάση να θεραπεύει μια βλάβη που έχει υποστεί. Οπότε για να μην τα καταφέρει, σε μια χρόνια κατάσταση, σημαίνει ότι η ταχύτητα με την οποία προκαλούμε βλάβη είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία το σώμα καταφέρνει να τη διορθώσει. Η δεύτερη αιτία είναι να έχουν γίνει τόσες πολλές βλάβες και συνεχόμενα, ώστε το σώμα να μην έχει τα απαραίτητα συστατικά για να ελέγξει αυτή τη φλεγμονή.

 

(O Dr. Τσουκαλάς στο MEGA αναφέρεται στις Κρυφές Φλεγμονές)ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

[youtube id=”J5z3kGdtrHo” width=”620″ height=”360″]

Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση των κρυφών και χρόνιων φλεγμονών. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στα αστικά κέντρα, η έλλειψη ξεκούρασης και το στρες αποτελούν παράγοντες συνεχούς πρόκλησης βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης, οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν μέχρι και 10 φορές λιγότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που θα έπρεπε να περιέχουν με αποτέλεσμα χωρίς τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά ο οργανισμός να περιέρχεται σε μια εσφαλμένη και προβληματική λειτουργία και στην προσπάθειά του να ανακάμψει εμφανίζονται διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και οι κρυφές χρόνιες φλεγμονές.

Μπορούμε να προλάβουμε τις κρυφές φλεγμονές – ακόμα και να τις θεραπεύσουμε – με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 23.000 άτομα για 8 χρόνια βρέθηκε ότι η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η μείωση του στρες και ένας πιο υγιεινός τρόπος διατροφής μπορούν να μειώσουν την επίπτωση των χρονίων φλεγμονών, άρα και των κρυφών νοσημάτων, κατά 78%.

 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita” degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika