Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η φυσικοθεραπεία και γιατί πονάει;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ti-einai-fysiko8erapeia-giati-ponaei

Τι είναι η φυσικοθεραπεία και γιατί πονάει;

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Μπορεί να παρέμβει σε πολλές παθήσεις, κακώσεις και να αποκαταστήσει βλάβες του σώματος μας.

Η φυσικοθεραπεία σε συνεργασία πολλές φορές και με άλλες ειδικότητες υγείας μπορούν να προάγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την αποκατάσταση του ασθενή.

Ο φυσικοθεραπευτής με διάφορες τεχνικές παρέμβασης που χρησιμοποιεί μπορεί να αντιμετωπίσει την εκάστοτε πάθηση.

Η φυσικοθεραπεία δεν ενδιαφέρεται μόνο για το παρόν πρόβλημα του ασθενή αλλά και για τους παράγοντες οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτό. Παράγοντες όπως λάθος στάση, μυϊκές ανισορροπίες, λάθος εργασιακές συνθήκες και άλλες λανθασμένες συνήθειες μπορούν με την πληροφόρηση, την καθοδήγηση και την εκπαίδευση του φυσικοθεραπευτή να διορθωθούν.

Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και στο μέλλον.

Αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις

Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να επέμβει προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά με τη σωστή κινητοποίηση ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της περιοχής που έγινε η κάκωση (για παράδειγμα εγχείρηση μηνίσκου).

Αποκατάσταση σε αθλητικές κακώσεις και παθήσεις σε ασθενείς λόγω χρόνιων κακών συνηθειών

Σε αποκατάσταση των αθλητών ο φυσικοθεραπευτής βοηθά στην πλήρη αποκατάσταση του και αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο. Στις παθήσεις των ασθενών λόγω χρόνιων κακών συνηθειών (π.χ. πόνος στη μέση λόγω άρση αντικειμένων με πολύ βάρος, πόνος στον αυχένα λόγω κακής στάσης στον υπολογιστή) ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη και να μάθει στον ασθενή πως πρέπει να προφυλαχθεί και να μάθει να κάνει τις κακές του συνήθειες λιγότερο επώδυνες και να είναι εργονομικές.

Σε ποιες περιπτώσεις η φυσικοθεραπεία πονάει;

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η φυσικοθεραπεία είναι χαλάρωση και η μοναδική τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η μάλαξη. Υπάρχουν περιπτώσεις που η φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη λόγω της τεχνικής που εφαρμόζεται και λόγω της κατάστασης του ασθενή. Όταν για παράδειγμα πρέπει να κινητοποιηθεί μια περιοχή που έχει υποστεί χειρουργείο τότε το πιθανότερο είναι ότι αυτό που θα προκληθεί είναι πόνος πάνω στη προσπάθεια της ανάκτησης των δυνάμεων της πάσχουσας περιοχής. Επίσης οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μόνο μετεγχειρητικές, υπάρχουν περιπτώσεις που μια πάθηση είναι υπερβολικά έντονη και δύσκολη και πρέπει η φυσικοθεραπεία να επέμβει με τέτοιοι τρόπο ώστε να ιάσει το οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί και αυτό θα συμβεί με διάφορες τεχνικές οι οποίες προκαλούν πόνο. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν αυτοί οι πόνοι που προκαλούνται δεν είναι πόνοι παθολογικοί αλλά πόνοι που προκαλούνται για τη λύση ενός προβλήματος ή μιας κατάστασης η οποία δεν πρέπει να γίνει μόνιμη.

ΠΗΓΗ: logodiatrofis.gr

Χρυσάνθη Σταματίου
Πτυχιούχος Φυσιοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

email: xrysanthista@hotmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika