Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

«Τεχνητός σπλήνας» θα αντιμετωπίζει τη σηψαιμία

«Τεχνητός σπλήνας» θα αντιμετωπίζει τη σηψαιμία
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Τεχνητός σπλήνας» θα αντιμετωπίζει τη σηψαιμία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα φιλτράρει παθογόνους παράγοντες από το αίμα μιμούμενη τη δράση του σπλήνα.

Ο τεχνητός σπλήνας, εκτιμούν οι δημιουργοί του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο κατά της σηψαιμίας -σοβαρών λοιμώξεων του αίματος οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο σπλήνας, ένα σχετικά ευαίσθητο όργανο στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, λειτουργεί ως φίλτρο που απομακρύνει από την κυκλοφορία του αίματος τα γερασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια καθώς και τυχόν αντιγόνα ή μικροοργανισμούς.

Η αφαίρεση του σπλήνα λόγω τραυματισμού συνήθως δεν επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, μπορεί όμως να τους αφήσει ευπαθείς σε λοιμώξεις.

Ο πειραματικός τεχνητός σπλήνας του Χάρβαρντ λειτουργεί σε συνδυασμό με μηχανήματα εξωσωματικής κυκλοφορίας του αίματος, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν οι νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση.

Το αίμα του ασθενούς αναμειγνύεται αρχικά με νανοσφαιρίδια, τα οποία είναι καλυμμένα με μια γενετικά τροποποιημένη οψωνίνη. Οι οψωνίνες είναι πρωτεΐνες που συνδέονται σε βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και τοξίνες και διευκολύνουν την απομάκρυνσή τους από το αίμα.

Το αίμα με τα νανοσφαιρίδια διοχετεύεται στη συνέχεια σε ένα δίκτυο από μικροσκοπικά κανάλια, γύρω από τα οποία υπάρχουν μαγνήτες. Οι μαγνήτες κατακρατούν τα νανοσφαιρίδια με τα παθογόνα χωρίς να αφαιρούν τα κύτταρα ή τις πρωτεΐνες του αίματος. Μετά το φιλτράρισμα, το αίμα επιστρέφει στην κυκλοφορία του οργανισμού.

Η συσκευή δεν είναι ακόμα έτοιμη για δοκιμές σε ασθενείς, ωστόσο η υπηρεσία DARPA, το ερευνητικό σκέλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ενέκρινε κονδύλι 9,25 εκατομμυρίων δολαρίων για την τελειοποίησή της στο Χάρβαρντ.

Κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του τεχνητού νεφρού παίζει μια νέα τεχνολογία επίστρωσης της εσωτερικής επιφάνειας των καναλιών μέσα στα οποία ρέει το αίμα. Η εξαιρετικά υδρόφοβη επίστρωση μειώνει την αντίσταση που συναντά η ροή καταργώντας έτσι την ανάγκη χρήσης αντιπηκτικών για να αποφεύγεται η πήξη του αίματος.

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea