Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Τεστ ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140801_53db1f248f821

Τεστ ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου

Ένα νέο τεστ αίματος θα εντοπίζει κάθε μορφή καρκίνου υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το τεστ θα σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων και θα τους γλιτώσει από περιττές, επεμβατικές εξετάσεις που κοστίζουν ακριβά.

Όπως προέκυψε από τα πρώτα αποτελέσματα η απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με υψηλή ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει και στη διάγνωση καρκίνων που είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις γνωστές εξετάσεις μέχρι τώρα.

Η εξέταση (ονομάζεται LGS) και αναλύει τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί η νέα εξέταση; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bradford που το επινόησαν υποστηρίζουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της βλάβης που προκαλείται στα λευκά αιμοσφαίρια ενός υγιούς ατόμου που εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία καταστρέφει το DNA και εκείνης ενός ατόμου που έχει καρκίνο.  Επομένως αναλύοντας οι ειδικοί τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA των αιμοσφαιρίων, όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, μπορούν να διαγνώσουν και τον καρκίνο.

Τεστ ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγήτρια Diana Anderson,από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Bradford σημείωσε πως «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Τα εν λόγω ευρήματα προέκυψαν μετά από μελέτη δειγμάτων αίματος 208 ατόμων (94 από αυτούς ήταν υγιείς εθελοντές, φοιτητές του πανεπιστημίου και εργαζόμενοι σε αυτό). Τα 114 δείγματα αφορούσαν άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε κλινικές του Βασιλικού Νοσηλευτηρίου του Bradford πριν τους γίνει διάγνωσή για καρκίνο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρόλο που τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά απαιτούνται οπωσδήποτε περαιτέρω μελέτες. Η ακρίβεια της εξέτασης διερευνάται αυτή την περίοδο με την πραγματοποίηση κλινικής δοκιμής στο Βασιλικό Νοσηλευτήριο του Bradford σε ασθενείς που ίσως πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε οnline στο επιστημονικό έντυπο FASEB.

Για να βγει το τεστ αρνητικό…

(…ή αλλιώς τρόποι πρόληψης του καρκίνου)

Το υπερβολικό σωματικό βάρος καθώς η παχυσαρκία αποτελούν την αιτία για 20%των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και 14% στους άντρες, σύμφωνα με την American Cancer Society. Aν είστε υπέρβαροι (ο δείκτης μάζας σώματος είναι από 25 και 29,9. ή παχύσαρκοι (αν είναι πάνω από 30), θα πρέπει να χάσετε βάρος.

Η υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα – λαχανικά και η άσκηση αποτελούν σημαντικούς τρόπους πρόληψης.

Τρώγοντας καρύδια μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητές να χάσει κανείς τη ζωή του από καρδιακή νόσο ή από καρκίνο, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερες ποσότητες έτρωγαν οι εθελοντές, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν σε μια περίοδο 30 ετών. Καταναλώνοντας καθημερινά μια χούφτα καρύδια, μειώνονται τα ποσοστά θανάτου, από οποιαδήποτε αιτία, κατά το ένα πέμπτο, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από καρκίνο κατά 11%.

Ο γάμος έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο, ενώ πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι το μπρόκολο βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea