Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α

Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α!!!

 

Η επαρκής λήψη της βιταμίνης είναι σημαντική, με όποιο τρόπο  και αν γίνεται, αν και καλό είναι να διατηρείται ένα μέτρο όσον αφορά στην πρόσληψή της μέσω ζωικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να συσωρρευτούν στον οργανισμό προκαλώντας τοξικότητα. Οι τροφές από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε την Α, είναι το βοδινό συκώτι, το τυρί, το βούτυρο, αλλά πάντα προτιμότερες είναι οι φυτικές πηγές, όπως είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και το πεπόνι.

Ποιες είναι όμως οι λειτουργίες του οργανισμού στις οποίες παίζει ζωτικό ρόλο η βιταμίνη Α και την κάνουν τόσο σημαντική βιταμίνη;

1. Καλή όραση
Μια από τις πιο γνωστές ευεργετικές επιδράσεις της Α αφορά την καλή και καθαρή όραση. Τα μάτια σας χρειάζονται επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης, ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η Α παίζει καίριο ρόλο στην προσαρμοστικότητα του ματιού στις αλλαγές του φωτός και στη διατήρηση της υγρασίας τους.
Επιπλέον, οι σωστές ποσότητες βιταμίνης Α, ρίχνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας νόσου που εμφανίζεται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α

2. Υγιή οστά και δόντια
Όσο σημαντικό είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D, για την υγεία των οστών, άλλο τόσο σημαντική είναι και η βιταμίνη Α. Η τελευταία, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών, αλλά και της οδοντίνης, η οποία βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και διατηρεί τα δόντια γερά και δυνατά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση της ζωικής βιταμίνης Α, με τη μορφή της ρετινόλης, η οποία αν υπερβεί κάποια όρια έχει αντίθετα αποτελέσματα και ενεργοποιεί τα κύτταρα που προκαλούν τη διάσπαση των οστών.

3. Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη Α, αυξάνει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, τα οποία είναι πολύτιμα για την αντιμετώπιση των βακτηρίων και των ιών. Ενώ ένας ακόμα τρόπος που η Α ενισχύει την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι η διατήρηση της υγρασίας των βλεννογόνων, καθώς και αυτές αποτελούν μια προστατευτική ασπίδα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.

 

Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α

4. Υγιές και λαμπερό δέρμα
Η υγεία του δέρματος μας και η λαμπερή επιδερμίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή μας γι’ αυτό μην ξεχνάτε τη συμβολή σε αυτό, της βιταμίνης Α. Η Α μάχεται τις ελεύθερες ρίζες, που ζημιώνουν το δέρμα σας, βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσής του, ενώ καταπολεμά και την ακμή ελαττώνοντας την  παραγωγή του σμήγματος.

5. Αντικαρκινική πρόληψη
Έχει αποδειχθεί η ικανότητα της βιταμίνης Α, να εμποδίζει υγιή κύτταρα να μετατρέπονται σε καρκινικά, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, κάποιοι καρκίνοι αντιμετωπίζονται με την χορήγηση βιταμίνης Α, αν και η δοσολογία θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και προσεκτικά δοσμένη, καθώς υπερβολικές δόσεις έχουν αντίθετα αποτελέσματα και, για παράδειγμα, αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύματος.

 

Τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της βιταμίνης Α

6. Ανάπτυξη των κυττάρων
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των γλυκοπρωτεϊνών, που είναι απαραίτητα στοιχεία  για την ανάπτυξη των κυττάρων. Εκτός αυτού, δρά βοηθητικά όσον αφορά την ίδια την ανάπτυξη των κυττάρων σε όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

7. Αναπαραγωγική υγεία
Τέλος, η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την αναπαραγωγική υγεία του ατόμου, ανδρών και γυναικών. Είναι χρήσιμη για την παραγωγή του σπέρματος στους άντρες και απαιτούμενη για την ομαλότητα του κύκλου στις γυναίκες.

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika