Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τα μικρόβια και οι απίθανες κρυψώνες τους!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

665

Τα μικρόβια και οι απίθανες κρυψώνες τους!!!

Αν ρωτήσουν μερικά άτομα ποιο σημείο ενός σπιτιού θεωρούν πιο βρώμικο, οι περισσότεροι θα απαντήσουν την τουαλέτα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η τουαλέτα δεν είναι πάντα το σημείο που φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η τουαλέτα είναι συνήθως πιο καθαρή από τον νεροχύτη της κουζίνας μας!

Ο νεροχύτης της κουζίνας

Παρά το γεγονός ότι η ιδέα και μόνο ότι θα κόψετε το φαγητό σας πάνω στο ξύλο της λεκάνης της τουαλέτας σας είναι αρκετή για να σας κάνει να αρρωστήσετε, ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τουαλέτα σας μπορεί να είναι πιο καθαρή από ό,τι ο  νεροχύτης της κουζίνας σας, λέει η Eileen Abruzzo, διευθύντρια τμήματος μεγάλου νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη. Τα σωματίδια τροφής αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli και της σαλμονέλα. Για να απολυμάνετε το νεροχύτη σας και να προλάβετε την εξάπλωση των βακτηρίων, οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο του με διάλυμα χλωρίνης και νερού μία φορά την ημέρα και στη συνέχεια να αφήνετε το διάλυμα να τρέξει μέσα στο λούκι.

Η οδοντόβουρτσα σας

Η οδοντόβουρτσα σας είναι γεμάτη μικρόβια, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας του Μάντσεστερ. Έχουν διαπιστώσει ότι μια εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του βακτηρίου E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και του σταφυλόκοκκου, βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος. Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να μην κινδυνεύουμε από τα βακτήρια που φιλοξενεί, ωστόσο κάποιες φορές σε ορισμένα άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό (π.χ. οι ανοσοκατεσταλμένοι ), είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα.  Για να έχετε καθαρή την οδοντόβουρτσά σας, ξεπλένετε την πάντα με νερό βρύσης για αρκετά λεπτά κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Φροντίστε να την στεγνώνετε καλά μετά από κάθε χρήση. Τα βακτήρια «αγαπούν» το υγρό περιβάλλον και αναπτύσσονται πιο εύκολα με την υγρασία.  Αφήνετε λοιπόν την οδοντόβουρτσα να στεγνώνει καλά μεταξύ των βουρτσισμάτων και μην την καλύπτετε. Τοποθετήστε τη σε όρθια θέση π.χ. σε κάποιο ποτηράκι μέσα στο ντουλάπι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα αντικείμενα και να αερίζετε. Τέλος μην μοιράζεστε ποτέ την οδοντόβουρτσα σας με άλλα άτομα. Μην αποθηκεύετε ακόμα και την οδοντόβουρτσά σας στο ίδιο κύπελλο με τις οδοντόβουρτσες άλλων ατόμων καθώς μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια.

Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης

Το τηλεχειριστήριο πέφτει στο πάτωμα, αλλάζει χέρια, ενώ πολλοί βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καθώς το κρατάμε. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που χειρίζονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο,τιδήποτε αγγίζουν πολλά άτομα έχει μικρόβια πάνω του,  λένε οι ειδικοί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στο πλαίσιο μιας έρευνάς τους, μελέτησαν τους ιούς του κρυολογήματος σε διάφορες επιφάνειες ενός σπιτιού και απέδειξαν ότι η  επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου συγκαταλέγεται  μεταξύ των πιο βρώμικων επιφανειών που έχουν τα περισσότερα μικρόβια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα τηλεχειριστήρια που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά στους ιούς κρυολογήματος Μια λύση είναι να σκουπίζετε το τηλεχειριστήριο με οινόπνευμα. Εκτός από αυτό, το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτά τα μικρόβια.

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας

Αν τρώτε μπροστά στον υπολογιστή σας, φταρνίζεστε στο πληκτρολόγιό σας, ή σερφάρετε στο Internet χωρίς πρώτα να έχετε πλύνει τα χέρια σας, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, θα μπορούσε να είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο για την υγεία των άλλων που θα το χρησιμοποιήσουν. Οι ερευνητές συνιστούν να απολυμαίνονται τα πληκτρολόγια καθώς σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκαν μια σειρά από δυνητικά επιβλαβή βακτηρία, συμπεριλαμβανομένου του E. coli. Τέσσερα από τα 33 πληκτρολόγια που εξετάστηκαν είχαν αρκετά μικρόβια επικίνδυνα για την υγεία . Είχαν επίπεδα μικροβίων πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με εκείνα που βρέθηκαν στο κάθισμα της τουαλέτας. Για να έχετε ένα καθαρό πληκτρολόγιο: Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση του υπολογιστή σας. Εάν τρώτε στο γραφείο σας, φροντίστε να μην πέφτουν τα ψίχουλα στο πληκτρολόγιο σας. Για να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό , γυρίστε το ανάποδα και κουνήστε το ελαφρά για να φύγουν τα ψίχουλα. Σκουπίστε τα πλήκτρα με μαντηλάκια οινοπνεύματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika