Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σχέση περιοδοντίτιδας με άλλα προβλήματα υγείας

Σχέση περιοδοντίτιδας με άλλα προβλήματα υγείας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σχέση περιοδοντίτιδας με άλλα προβλήματα υγείας

«Καθρέφτης» της υγείας μας, το στόμα μας φαίνεται πως μπορεί να υποκρύπτει σειρά παθολογικών καταστάσεων, που δεν περιορίζονται στη στοματική μας κοιλότητα.

Η καταλυτική επιρροή της στοματικής υγείας μας στα γενικότερα επίπεδα υγείας του οργανισμού μας, παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις με μία σειρά νέων επιστημονικών μελετών.

Στο μικροσκόπιο η περιοδοντίτιδα

Ο British Dental Health Foundation ρίχνει φως στη συσχέτιση περιοδοντίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των ούλων που μπορεί να αφορά τον καθένα μας και να οφείλεται κυρίως στην αμέλεια της στοματικής υγιεινής και τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας και μικροβίων στα ούλα. Μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα και ξεκινά ως μία απλή τυπική ουλίτιδα που αφήνεται να εξελιχθεί. Τα ούλα πρήζονται ή υποχωρούν, μπορεί να αιμορραγούν και δημιουργούνται θύλακοι γεμάτοι παθογόνα μικρόβια.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες βρέθηκε πως συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή των ούλων και την περιοδοντίτιδα συνδέονται με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Μία άλλη μελέτη του 2007 είχε επίσης δείξει ότι άντρες με ιστορικό περιοδοντίτιδας είχαν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο παγκρέατος σε σχέση με όσους άντρες δεν είχαν περιοδοντίτιδα.

Μία άλλη μελέτη Τούρκων ερευνητών συσχέτισε περαιτέρω την περιοδοντίτιδα με σεξουαλικά προβλήματα των αντρών και στυτική δυσλειτουργία. Βρέθηκε πως το 53% των αντρών με προβλήματα στύσης είχε παράλληλα έντονη περιοδοντίτιδα σε ένα δείγμα μη καπνιστών αντρών χωρίς καρδιολογικά προβλήματα ηλικίας μεταξύ 30 και 40, ώστε να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες. Η συσχέτιση μεταξύ περιοδοντίτιδας και στυτικής δυσλειτουργίας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και μετά την απομόνωση παραγόντων όπως ο δείκτης μάζας σώματος και άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί.

Η περιοδοντίτιδα έχει μπει στο επίκεντρο πολλών ακόμα ερευνών τα τελευταία χρόνια και κάποιες επιστημονικές ομάδες έχουν ξεκινήσει μία συζήτηση που ενοχοποιεί τις νόσους των ούλων και την περιοδοντίτιδα για πρόκληση στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη. Η αλήθεια είναι πως ακόμα κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μία τέτοια σχέση, όμως τα δεδομένα είναι αρκετά για να αναδείξουν την περιοδοντίτιδα σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου που, όμως, είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί.

Η σωστή στοματική υγιεινή

Οι νόσοι των ούλων είναι εύκολα διαγνώσιμες με ένα απλό οδοντιατρικό check-up. Η πρόληψή τους είναι φθηνή και ανώδυνη και συνίσταται αφενός στην επιμελή στοματική υγιεινή στο σπίτι (βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, χρήσης οδοντικού νήματος, μείωση ζάχαρης) και αφετέρου στον τακτικό ανά έξι μήνες οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, από την άλλη, μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Η χρονιότητα της νόσου απαιτεί τακτικούς επανελέγχους σε βάθος χρόνου. Αρνητικό αντίκτυπο στη θεραπεία μπορεί να έχουν παλιές ή κακοφτιαγμένες οδοντιατρικές προσθετικές εργασίες (όπως οι γέφυρες) αλλά και το κάπνισμα. Επίσης αρνητικά δρα και η μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες στοματικής υγιεινής στο σπίτι.

Εάν έχετε πρησμένα ούλα που αιμορραγούν συχνά, δύσοσμη αναπνοή, δόντια που κουνιούνται και παθαίνετε μικροαποστήματα των ούλων τότε πάσχετε από προχωρημένη περιοδοντίτιδα και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον οδοντίατρό σας.

 

Πηγή: healthpress.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@