Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΙΔΕΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση λύση στο δικαίωμα των ΑμΕΑ για μόρφωση και εργασία και στον τουρισμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

YYYYYY

Με εντολή του Υπουργείου Τουρισμού δεν έγινε δεκτός από το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αναβύσσου σπουδαστής με σύνδρομο Down, που είχε κριθεί εισακτέος ως 15ος στη σειρά στους 25 που έπαιρνε η σχολή, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και προσωπικό για την εκπαίδευση μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μ. Κριτσωτάκης αναφέρει ότι “παρότι η οικογένεια προσκόμισε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και τις ιατροπαιδαγωγικές γνωματεύσεις που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ο σπουδαστής μπορεί να φοιτήσει σε γενικό πλαίσιο εκπαίδευσης με παράλληλη στήριξη (συνοδό) τον οποίο η ίδια η οικογένεια παρέχει, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού και η διεύθυνση του ΙΕΚ αρνήθηκαν να δεχτούν τον σπουδαστή”.

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Τουρισμού, με συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και εκπροσώπων του τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Αναστάσιος Λιάσκος, να δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ότι θα απαντήσει σύντομα.

“Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα απαράδεκτη μεμονωμένη συμπεριφορά εκ μέρους του κράτους προς ένα ΑμΕΑ – αποτελεί ακραίο παράδειγμα της αδιαφορίας της Πολιτείας προς χιλιάδες πολίτες και τον επακόλουθο αποκλεισμό τους τόσο από την πρόσβαση στη μόρφωση, όσο και από την εργασία, καταδικάζοντας τα σε χαμηλότερες προσδοκίες από τα ίδια και τους γύρω τους και σε μια παρασιτική επιδοματική πολιτική”, τονιζει ο κ. Κριτσωτάκης.

“Παράλληλα, την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Τουρισμού διαφημίζει προγράμματα τουρισμού για ΑμΕΑ και τουρισμού για συνταξιούχους, η κυβέρνηση αφήνει τεράστια κενά σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα γενικής αγωγής για τους ανθρώπους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – εν μέσω βεβαίως γενικότερης υποβάθμισης και απαξίωσης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Προφανώς, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να απευθύνεται ΑμΕΑ ως καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος, αλλά σε καμία περίπτωση σε ΑμΕΑ ως παραγωγούς αυτού και εργαζόμενους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, περιμένουμε το υπουργείο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε, όχι μόνο να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία, αλλά και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των εμπλεκόμενων στον τουρισμό (με ότι αυτό συνεπάγεται σε παροχές, υποδομές, δικαιώματα) να μην αποτελέσει κι αυτή θύμα των μνημονιακών περικοπών”.

traveldailynews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika