Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σπάνια επέμβαση σε ανεγχείρητο όγκο στο πάγκρεας.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σπάνια επέμβαση σε ανεγχείρητο όγκο στο πάγκρεας.

Η πυλαία φλέβα, είναι ένα σημείο στο πάγκρεας το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χειρουργείται όταν υπάρχει όγκος. Σήμερα θα διαβάσετε πως Έλληνας ιατρός με μια σπάνια τεχνική κατάφερε να χειρουργήσει όγκο στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα πολλοί όγκοι στο πάγκρεας που θεωρούνται “ανεγχείρητοι”, πλέον να καθίστανται εγχειρήσιμοι.  

 Του Γρηγόριου Τσιώτου

Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic

Ένας ασθενής 62 ετών διαγνώστηκε να πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος διηθούσε την πυλαία φλέβα, όπως φάνηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία. Επισκέφθηκε πολλούς χειρουργούς σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Όλοι θεώρησαν τον όγκο του ανεγχείρητο. Πράγματι, όταν ο όγκος διηθεί την πυλαία φλέβα ή την άνω μεσεντέριο φλέβα, γενικά οι χειρουργοί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό τον θεωρούν ανεγχείρητο. Η διήθηση της πυλαίας φλέβας είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι όγκοι του παγκρέατος κρίνονται ανεγχείρητοι.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό μπορεί να μην είναι έτσι. Λόγω της ειδικής και μακρόχρονης ενασχόλησής μας με τις εγχειρήσεις του παγκρέατος, έχουμε αναπτύξει μεθόδους ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τέτοιους όγκους, ακόμα και αν αρχικά θεωρούνται “ανεγχείρητοι”.

Στον συγκεκριμένο ασθενή έγινε αφαίρεση της κεφαλής του παγκρέατος (εγχείρηση Whipple) μαζί με το διηθημένο τμήμα της πυλαίας φλέβας, το οποίο αντικαταστάθηκε με άλλη φλέβα του ίδιου του ασθενή. Έτσι, ο καρκίνος αφαιρέθηκε ολοσχερώς, και έτσι ο ασθενής έγινε ελεύθερος νόσου.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται μόνο σε πάρα πολύ λίγα νοσοκομεία της Αμερικής και σε ακόμα λιγότερα της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή σχεδόν καθόλου. Εμείς την έχουμε εφαρμόσει πολλές φορές και έχουμε επιτύχει ριζικές, θεραπευτικές εκτομές σε όγκους που από άλλους προηγουμένως είχαν θεωρηθεί ανεγχείρητοι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η αφαίρεση της διηθημένης από παγκρεατικό καρκίνο πυλαίας φλέβας είναι μία πολύ δύσκολη και απαιτητική εγχείρηση, με πάρα πολλές σημαντικότατες τεχνικές λεπτομέρειες. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε μπορεί να εφαρμοστεί μόνον από πολύ λίγους χειρουργούς παγκοσμίως. Αξίζει όμως να εφαρμόζεται γιατί δημιουργεί την κρισιμότατη διαφορά μεταξύ απαλλαγής ή όχι από έναν θανατηφόρο κακοήθη όγκο.

Δρ. Γρηγόριος Τσιώτος

Ογκολογική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής, Mayo Clinic

Επιστημονικός Συνεργάτης Athens Beverly Hills Medical Group

www.digestive-surgery.gr

www.abh-medicalgroup.com

http://www.iatropedia.com/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika