Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σε συναγερμό στη Βρετανία από εμφάνιση ιού τύπου SARS

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

sars

Iδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις Αρχές της Βρετανίας το τρίτο κρούσμα ασθένειας του αναπνευστικού που έχει πολλές ομοιότητες με τον  θανατηφόρο ιό SARS. 

Ο νέος παθογόνος παράγοντας NCoV, υπάγεται στην κατηγορία των κορωνοϊών  και έχει την ικανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν 11 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της μόλυνσης σε όλο τον κόσμο (εργαστηριακώς ταυτοποιημένα κρούσματα) και πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.  Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ανάλογα με αυτά του SARS- πνευμονία και μερικές φορές νεφρική ανεπάρκεια.

Το τελευταίο κρούσμα είναι το τρίτο στη Βρετανία.Το πρώτο ήταν ένας ασθενής που ταξίδεψε από το Κατάρ για θεραπεία. Το δεύτερο είχε ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή και το Πακιστάν. Πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε από τον δεύτερο ασθενή στον γιό του.  Υπήρχαν υποψίες για μετάδοση από άτομο σε άτομο, σε προηγούμενα περιστατικά, στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Ο τρίτος ασθενής στη Βρετανία , βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, στο νοσοκομείο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ. Ο ασθενής έπασχε από γνωστή υποκείμενη ασθένεια που είχε αφήσει εξασθενημένο το  ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό μπορεί να τον κατέστησε ευαίσθητο στη μόλυνση. Δεν υπήρξαν σημάδια εξάπλωσης του ιού σνάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο καθηγητής John Watson, επικεφαλής του τμήματος παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος από τον Οργανισμό Προστασίας της Υγείας (HPA), δήλωσε: “Επιβεβαιώθηκε μόλυνση ατόμου με κορωνοιό χωρίς ιστορικό ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, που δείχνει ότι η μετάδοση έχει γίνει από άτομο σε άτομο και ότι εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι,  αν και αναζητούνται όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του προκειμένου να τους χορηγηθεί προληπτική αγωγή, η επίπτωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό θεωρείται πολύ μικρή.

Η ακριβής πηγή του νέου ιού και ο τρόπος μετάδοσης του είναι ακόμη άγνωστα.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει περιπτώσεις μέσα στην ίδια οικογένεια στη Σαουδική Αραβία, το Νοέμβριο του 2012. Ήταν αδύνατο να διευκρινιστεί εάν κάθε ασθενής είχε μολυνθεί ξεχωριστά – ή αν είχε εξαπλωθεί ο ιός μεταξύ τους. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπο του ΠΟΥ στο BBC, σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε στενή σωματική επαφή μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας που φρόντιζαν ο ένας τον άλλο, έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της από άτομο σε άτομο μετάδοσης.

Για τα περιστατικά στη Βρετανία  ο Οργανισμός Προστασίας της Υγείας (HPA), είπε ότι είναι  «σχεδόν βέβαιο» ότι έχει γίνει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Θεωρείται ότι οι νέες περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά την  “κορυφή του παγόβουνου” , με πολύ περισσότερους ανθρώπους να έχουν μολυνθεί με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, αλλά η λοίμωξη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό μελέτη.

Δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ο ΠΟΥ εξέδωσε από το Νοέμβριο του 2012 ειδική προειδοποίηση προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συστήματα καταγραφής και αναφοράς των κρουσμάτων για παρακολούθηση του ιού και οι γιατροί στη Βρετανία βρίσκονται σε επιφυλακή.

http://www.sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika