Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙ

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι δομές του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στο «κόκκινο» λόγω των περικοπών στην Ψυχική Υγεία βρίσκονται οι τρεις δομές του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, που περιλαμβάνουν το Ιατροπαιδαγωγικό…

Κέντρο στη Χίο, την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στον νομό Χίου, αλλά και το Κέντρο Ημέρας Αυτιστικών στο Περιστέρι. «Για τις δύο τελευταίες δομές, που ανήκουν στο Ψυχαργώ, εγκρίθηκαν 250.000 ευρώ, αντί 510.000», εξηγεί στην «Κ» η κοινωνική λειτουργός και μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ, Αγγέλα Μενή.


Το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» ιδρύθηκε το 1996 στη Χίο, «τότε οι γονείς καλούνταν να ταξιδεύουν εκτός Χίου ακόμα και για μια διάγνωση». Σήμερα, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο απασχολεί 10 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ εξυπηρετεί μηνιαίως 70 περιστατικά.

Από το 2007 ξεκίνησε να λειτουργεί η Κινητή Μονάδα, που περιθάλπει ψυχικά ασθενείς στα 64 χωριά της Χίου, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Την ίδια εποχή εγκαινιάσθηκε και το Κέντρο Ημέρας Αυτιστικών στο Περιστέρι. «Εχουμε 14 τροφίμους εφήβους, ενώ παρακολουθούμε και αρκετούς ενήλικες», αναφέρει ο εργοθεραπευτής Νικόλαος Νίκας.

 Η πρόοδος για τα παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση από τη Δυτική Αττική είναι εμφανής. «Προσπαθούμε με θεραπευτικά εργαλεία, όπως προγράμματα εμπλουτισμού λεξιλογίου ή κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και εξωτερικές δραστηριότητες και πολιτιστικά δρώμενα, να βελτιώσουμε την επικοινωνία και αυτονομία τους.

 Η ανακούφιση των γονέων είναι μεγάλη όταν το παιδί τους αυτοεξυπηρετείται ή τους συνοδεύει σε κοινωνικές δραστηριότητες. Δεδομένων, όμως, των νέων συνθηκών, οι αρμόδιοι «κόβουν» από παντού, προκειμένου το Κέντρο να μην κλείσει. «Θέλουμε το καθαρά θεραπευτικό κομμάτι να μην αλλάξει, σταματάμε, όμως, τις εξόδους και εξοικονομούμε απ’ όλα τα λειτουργικά έξοδα», καταλήγει η κ. Μενή, που όπως όλοι οι εργαζόμενοι έχει να πληρωθεί από τον Σεπτέμβρη.                  


kathimerini.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

«Αυτό δεν θα το κάνεις στα παιδιά μας!»: Ο αυστηρός κανόνας που επέβαλε ο Χάρι στη Μέγκαν και η απαγόρευση – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika