Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Σε ισχύ το νέο δελτίο φαρμάκων από την ερχόμενη Δευτέρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

FAFMAKA1

Σε ισχύ το νέο δελτίο φαρμάκων από την ερχόμενη Δευτέρα
Αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με το δελτίο τιμών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, με απόφασή του ορίζει ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις φαρμακαποθήκες, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα ισχύσουν μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.
Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας (πρόκειται για 12.048 σκευάσματα) καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα.

Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με το νέο αυτό δελτίο αίρονται αρκετά από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην αγορά με τις ελλείψεις φαρμάκων.

Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες

Η άμεση εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών κινητοποίησε τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίοι θεωρούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ομαλοποίηση της αγοράς υπό τα νέα δεδομένα –κι ενώ καταγράφονται ούτως ή άλλως ελλείψεις φαρμάκων.
Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο κλάδων με τον αναπληρωτή υπουργό την Παρασκευή, κατά πληροφορίες, τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση μιας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει κι εφόσον αποτυπωθεί σε νέα υπουργική απόφαση ότι ενδέχεται η ισχύς του δελτίου τιμών να είναι για τις φαρμακευτικές και τις φαρμακαποθήκες από τις 25 Φεβρουαρίου και για τα φαρμακεία από τις 4 Μαρτίου.

Το νέο δελτίο τιμών είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn/1590-deltio-timwn-farmakwn-15-2-2013

 

ΑΠΟ www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika