Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σας αηδιάζουν οι υγιεινές τροφές; Δείτε τι φταίει!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140829_5400adb912279

Σας αηδιάζουν οι υγιεινές τροφές; Δείτε τι φταίει!!!

 

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα χάμπουργκερ ή τις τηγανητές πατάτες δεν βάζετε σε κίνδυνο μόνο την υγεία σας ή τη γραμμή σας: το πρόχειρο φαγητό μπορεί να μειώσει επίσης και την όρεξή σας για υγιεινά τρόφιμα, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Πώς όμως ένα χάμπουργκερ μπορεί να μας κάνει να μισήσουμε τα υγιεινά φαγητά;

Ερευνητές από την Αυστραλία πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως εξηγεί τη σταδιακή αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς εκείνων που καταναλώνουν πρόχειρα φαγητά και οι οποίοι δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτά, με συνέπεια να οδηγούνται στην υπερβολική κατανάλωση τους και σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να βγουν.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας το πρόχειρο φαγητό επιφέρει αλλαγές στις αντιδράσεις του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στα μηνύματα που αφορούν το αίσθημα ικανοποίησης.

Σας αηδιάζουν οι υγιεινές τροφές; Φταίει το Junk food

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η διατροφή των τρωκτικών έγινε πάρα πολύ ανθυγιεινή (τους έδιναν πίτες, μπισκότα, κέικ)  και πιο παχυντική, μέσα σε δύο εβδομάδες είχαν παχύνει κατά 10% και η συμπεριφορά τους είχε αλλάξει δραματικά, αφού έτρωγαν με λαιμαργία ό,τι κι αν τους έδιναν οι ερευνητές. Μάλιστα μόλις οι ερευνητές τούς επανέφεραν στην υγιεινή διατροφή χρειάσθηκε να περάσει καιρός μέχρι να αλλάξουν συνήθειες και να αποκτήσουν και πάλι φυσιολογική συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πώς ο ίδιος μηχανισμός πιθανότατα ισχύει και στους ανθρώπους, με δεδομένο ότι όλα τα θηλαστικά έχουν παρεμφερή κυκλώματα επιβράβευσης στον εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Psychology».

Ένας απρόσμενος τρόπος να αντισταθείτε στο Junk food

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη αμερικανών ειδικών η έλλειψη ύπνου, η κούραση και η νύστα μας κάνουν πιο επιρρεπείς στο πρόχειρο φαγητό και σε διατροφικούς πειρασμούς, ενώ παράλληλα όταν είμαστε άυπνοι νοιώθουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν καταφεύγουμε σε τέτοια τρόφιμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, προτού καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, έδειχναν σε εθελοντές που νύσταζαν διάφορα ανθυγιεινά σνακ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 εθελοντές φυσιολογικού σωματικού βάρους, που υποβάλλονταν σε μια εξελιγμένη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου την ώρα που κοιτούσαν φωτογραφίες υγιεινών τροφίμων (λαχανικά ή φρούτα) καθώς και την ώρα ανθυγιεινών (χάμπουργκερ, ντόνατς κ.α.).

Όπως φάνηκε από την ενεργοποίηση της περιοχής του εγκέφαλου που σχετίζεται με την επιβράβευση όταν οι εθελοντές ήταν ξεκούραστοι είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για τις ανθυγιεινές λιχουδιές.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με ψάρια

Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού στον εγκέφαλο, λένε οι επιστήμονες. Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Liverpool, διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια, μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, τονώνοντας την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφή, τη μάθηση και τη μνήμη.

Ένας ακόμη λόγος να κόψετε το junk food

Οι άνδρες που επιθυμούν να γίνουν μπαμπάδες πρέπει ακόμη να σταματήσουν το πρόχειρο φαγητό, λένε οι γιατροί. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες στην ανάπτυξη του μωρού.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika