Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

doctor-720x340

Σύγχυση επικρατεί σε πολλούς ασφαλισμένους σχετικά με το τι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους όταν επισκέπτονται συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ.  Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγελίες φθάνουν ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Υγείας ότι ασθενείς ενώ πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν. Τι ισχύει τελικά;

Χωρίς τα γνώριμα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ θα πρέπει πλέον να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια συχνά υπάρχει σύγχυση για το πότε πρέπει κανείς να πληρώνει και πότε όχι.
Άλλωστε η ενημέρωση είναι περιορισμένη και η υπόθεση με το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων συχνά αποτελεί επιχείρημα ώστε οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν χρήματα.
Όμως η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:
1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.
2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 400 πια επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος. Να σημειωθεί ότι οι δωρεάν επισκέψεις έχουν διπλασιαστεί εξαιτίας του λουκέτου στα πολυϊατρεία.
3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.
4.Ο ασφαλισμένος  επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.
Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:
1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.
Να σημειωθεί ότι τους περίπου 4500 συμβεβλημένους γιατρούς μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους επισκέπτονται δωρεάν ενώ μπορούν να τους εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
Ταυτόχρονα τα πενταψήφια τηλέφωνα των ιδιωτικών εταιρειών τα οποία μέχρι σήμερα έκλειναν τα ραντεβού στα πολύιατρεια, παύουν να λειτουργούν για 30 ημέρες. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολή στις τηλεφωνικές εταιρείες ότι από σήμερα και για ένα μήνα δε θα λειτουργούν οι Μονάδες και έτσι δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός ραντεβού για τους ιατρούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika