Newsitamea.gr
AMEA news ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑ

Πρωτοποριακό ρομποτικό χέρι

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

protoporiako-rompotiko-xeri

Πρωτοποριακό ρομποτικό χέρι

Η τεχνολογία και η σύγχρονη ιατρική κάνουν συχνά, πραγματικά θαύματα, όμως αυτό που πέτυχε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνά κάθε φαντασία.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προσθετικό χέρι, με ρομποτικές ικανότητες, το οποίο προσάρμοσαν σε έναν νεαρό ντράμερ που είχε χάσει το δεξί του χέρι, από τον αγκώνα και κάτω. Το προσθετικό μέλος χρησιμοποιεί μία τεχνική που ονομάζεται ηλεκτρομυογραφία, κατά την οποία λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από το άνω μέρος του βραχίονα.

Με το τέντωμα διαφορετικής έντασης των μυών του βραχίονα, ο ασθενής είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στο προσθετικό μέλος και κατ’ επέκταση στον τρόπο που κρατά τα drumsticks. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τα sticks χτυπούν τα drums.

Μέσω του ρομποτικού χεριού ο νεαρός ντράμερ έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τρεις ξεχωριστές κινήσεις, συγχρόνως, αφού με το προσθετικό μέλος μπορεί να κρατήσει δύο sticks, αντί για ένα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Gil Weinberg, δημιουργός του ρομποτικού χεριού, «ο ντράμερ έχει μεταβληθεί σε cyborg», για να συμπληρώσει «ουσιαστικά το δεύτερο drumstick, στο δεξί του χέρι, έχει τη δική του βούληση, αφού ο ασθενής δεν το ελέγχει ολοκληρωτικά».

Ο Jason Barnes, ο ασθενής, έχασε το χέρι του μετά από ηλεκτροπληξία στο εστιατόριο όπου εργαζόταν, πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η αγάπη του για τη μουσική τον έκανε να συνεχίσει την ενασχόληση με τα drums μέσω του Atlanta Institute of Music and Media, του οποίου οι υπεύθυνοι τον έφεραν σε επαφή με τον καθηγητή Weinberg.

Οι πιθανότητες χρήσης του ρομποτικού χεριού και σε άλλες εφαρμογές είναι μεγάλες, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε απολύτως υγιή άτομα που λόγω δουλειάς θα… εκτιμούσαν ένα τρίτο χέρι, όπως αστροναύτες ή χειρουργοί.
Ο Barnes δήλωσε στο New Scientist, ότι ακόμα εξερευνά τις δυνατότητες του νέου του προσθετικού χεριού, ωστόσο θεωρεί ότι πολλοί άλλοι ντράμερ θα τον ζηλεύουν για τις νέες του ικανότητες. Αντίστοιχα, ο Weinberg και η ομάδα του δηλώνουν ότι βρίσκονται μόνο στην αρχή των όσων μπορούν να κάνουν με το ρομποτικό χέρι.

 

ΠΗΓΗ:  naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika