Newsitamea.gr
SPORT AMEA ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πρωταθλητές μακροζωίας οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Tennis xeri
 
Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι σαν τον κοινό κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν…

δύο νέες μελέτες.

 
 Ομως αυτό το όφελος δεν τους αφορά όλους. Ορισμένα αθλήματα μπορεί να είναι καλύτερα από άλλα στην παράταση της ζωής – ένα εύρημα που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για όλους εμάς που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ολυμπιονίκες, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
 
Η πιο περιεκτική από τις δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), εξέτασε τις ζωές και τους θανάτους 15.174 ολυμπιονικών, οι οποίοι αγωνίστηκαν στους θερινούς και χειμερινούς Αγώνες από το 1896 και μετά.
 
Οι ερευνητές αξιοποίησαν τα στοιχεία από μια εκτενή βάση δεδομένων που δημιούργησαν ιστορικοί των Ολυμπιακών Αγώνων και στατιστικοί.
Επιπλέον, συγκέντρωσαν συγκρίσιμες στατιστικές γέννησης και θανάτου από μια ομάδα μη ολυμπιονικών ίδιας ηλικίας και από τα ίδια έθνη με τους αθλητές, συγκρίνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των μεν και των δε και εξετάζοντας ιδίως πόσοι αθλητές και πόσοι συνομήλικοί τους βρίσκονταν ακόμα εν ζωή 30 χρόνια έπειτα από έκαστους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Αποτέλεσμα: οι ολυμπιονίκες ζούσαν κατά μέσο όρο 2,8 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι οι μη αθλητές, με 8% περισσότερους αθλητές να βρίσκονται εν ζωή 30 χρόνια αργότερα, έναντι των μη αθλητών.
 
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες διαφορές μεταξύ των αθλημάτων: ολυμπιονίκες των αθλημάτων αντοχής, όπως ο Μαραθώνιος και η ποδηλασία αντοχής, καθώς και των μεικτών αθλημάτων, όπως το κρίκετ, το γκολφ και το κροκέ (ναι, όλα ήταν κάποτε ολυμπιακά αθλήματα), αναδείχθηκαν πρωταθλητές της μακροζωίας, με 13% περισσότερους να είναι ζωντανοί τρεις δεκαετίες έπειτα από τα ολυμπιακά μετάλλιά τους, σε σύγκριση με τους μη αθλητές συνομηλίκους τους.
 
Αντιθέτως, οι ολυμπιονίκες αθλημάτων δύναμης, όπως η άρση βαρών και η σφυροβολία, δεν είχαν τόσο μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης: σε σύγκριση με τους μη αθλητές συνομηλίκους τους, μόλις 5% περισσότεροι ολυμπιονίκες ήταν ζωντανοί τρεις δεκαετίες αργότερα.
 
Τα ευρήματα αυτά αντανακλώνται στη δεύτερη μελέτη. Και αυτή εξέτασε ολυμπιονίκες και το προσδόκιμο επιβίωσής τους, αλλά επικεντρώθηκε στις τυχόν διαφορές μεταξύ των αθλητών που συμμετείχαν στα πιο κοπιώδη αθλήματα και εκείνων που συμμετείχαν σε λιγότερο κοπιώδη – λ.χ. συνέκρινε τον Μαραθώνιο με το γκολφ. Στη δεύτερη μελέτη αναλύθηκε το ατομικό ιστορικό 9.889 αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων, άλλοι εκ των οποίων κέρδισαν μετάλλια και άλλοι όχι.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία που την πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αθλητές από αθλήματα με μέτρια έως υψηλή καρδιαγγειακή ένταση ήσαν παρόμοιοι», όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης, με «τους αθλητές από αθλήματα με χαμηλή καρδιαγγειακή ένταση».
 
Με άλλα λόγια, ποδηλάτες, κωπηλάτες, δρομείς, παίκτες του κρίκετ και παίκτες του γκολφ που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες απόλαυσαν παρόμοιο προσδόκιμο επιβίωσης.
 
Αντιθέτως, οι αθλητές που συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής τα οποία εμπεριείχαν συχνά χτυπήματα και συγκρούσεις (όπως το ράγκμπι) είχαν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
 
Τα συμπεράσματα
Οι επιπτώσεις των νέων ευρημάτων για τους κοινούς θνητούς είναι σημαντικές, κατά τον δρα Ντέιβιντ Μ. Στάντερτ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη μελέτη.
 
Από τη μια, λέει, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη των αθλημάτων αντοχής και των μεικτών αθλημάτων στην καρδιαγγειακή υγεία και στη μακροζωία είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι εκείνα των αθλημάτων δύναμης.
 
Από την άλλη, οι σφυροβόλοι και οι λοιποί αγωνιζόμενοι των αθλημάτων δύναμης ζούσαν περισσότερο από τους μη αθλητές, προσθέτει. Συνεπώς, ακόμα και βάρη να κάνει κάποιος, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του, αν και όχι τόσο πολύ όσο εάν έπαιζε γκολφ ή έτρεχε.
 
Για τους απλούς ασκουμένους, πάντως, ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης, διότι υποδηλώνει ότι δεν ισχύει ο κανόνας «το περισσότερο είναι το καλύτερο» – τουλάχιστον όταν το θέμα μας είναι η μακροζωία. Και αυτό, διότι οι δρομείς αντοχής δεν φάνηκε να ζουν περισσότερο από τους παίκτες του γκολφ.
 
Παρά τους περιορισμούς των νέων μελετών (λ.χ. δεν εξέτασαν εάν οι αθλητές εξακολούθησαν να γυμνάζονται και όταν έφυγαν από την ενεργό δράση, ενώ η πλειονότητα των αθλητών στους οποίους επικεντρώθηκαν αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς πολύ πριν από την εποχή των αναβολικών), οι ερευνητές λένε πως και οι δύο συγκλίνουν σε ένα πράγμα: το να γυμνάζεται κάποιος, είναι κατά πολύ προτιμότερο από το να μη γυμνάζεται καθόλου – κι ας ιδρώνει ελάχιστα στη διάρκεια της προπόνησής του.
Για την ιστορία, το γκολφ επιστρέφει στα ολυμπιακά αθλήματα το 2016.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika