Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Προβληματισμός για τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών

Προβληματισμός για τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Προβληματισμός για τους αιφνίδιους θανάτους αθλητών
Προβληματισμό προκαλούν οι αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών ενώ βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας. Η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της άθλησης
είναι τριπλάσια από την πιθανότητα θανάτου σε κατάσταση ηρεμίας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής αθλητιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καρδιολόγος Αστέριος Δεληγιάννης, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Νίκου Σαμαρά και του Άγγελου Τσιπούρα, που βύθισαν στο πένθος τον αθλητικό κόσμο της Ελλάδας.Όπως επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου αθλητή σε κατάσταση ηρεμίας ή αθλητή στον οποίον δεν παρατηρήθηκαν ευρήματα κατά τη διάρκεια ιατρικού ελέγχου, είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

«Ο θάνατος του Άγγελου Τσιπούρα (ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ17 του Άρη), σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας οφείλεται σε έμφραγμα. Στο Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ, του οποίου προΐσταμαι, από το 1992 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 30.000 αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο Τσιπούρας, για τον οποίον οι εξετάσεις δεν είχαν δείξει κανένα εύρημα. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο με συχνότητα 1/100.000.

Ενδεχομένως το έμφραγμα να προκλήθηκε από σπασμό στη στεφανιαία αρτηρία, ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές ή μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά κύτταρα που δεν βρέθηκαν στον πρώτο έλεγχο» ανέφερε ο κ Δεληγιάννης.

Διευκρίνισε δε ότι η ακριβής εξήγηση θα δοθεί σε έναν μήνα, όταν θα έχουν βγει τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Όσον αφορά τον αιφνίδιο θάνατο του παίκτη-συμβόλου του ελληνικού βόλεϊ Νίκου Σαμαρά, από ανεύρυσμα, ο κ. Δεληγιάννης αναφέρει ότι με τις κλασικές εξετάσεις δεν μπορεί να βρεθεί αν ο αθλητής έχει ανεύρυσμα. «Θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία για να βρεθεί αν υπάρχει ανεύρυσμα. Όμως επειδή αυτό είναι σπάνιο- η συχνότητα είναι 1/120.000 -ένα άτομο υγιές ηλικίας 30-40 ετών δεν θα το υποβάλλουμε σε τομογραφία γιατί το κόστος είναι υψηλό και θα κατηγορηθούμε ότι κάνουμε άσκοπα εξετάσεις» λέει ο κ. Δεληγιάννης.

Η συχνότητα των αιφνίδιων θανάτων αθλητών μπορεί να μειωθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις προτού ξεκινήσουν την άθληση, τονίζει ο κ. Δεληγιάννης, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου πριν από 15 χρόνια η συχνότητα των αιφνίδιων θανάτων αθλητών ήταν πολύ υψηλή (10-20/100.000 αθλητών ετησίως) και μειώθηκε με την επιβολή αυστηρού προαγωνιστικού ελέγχου διά του νόμου.

«Στην Ελλάδα, ο έλεγχος αυτός δεν εφαρμόζεται, δηλαδή γίνονται εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία θώρακος, εργαστηριακές εξετάσεις κτλ, αλλά δεν είναι προσαρμοσμένες. Στην Ευρώπη, ο έλεγχος περιλαμβάνει καρδιογράφημα, ενώ στην Ελλάδα δεν το επιτάσσει ο νόμος. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρδιολογικό έλεγχο των αθλητών, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για να μην τρομάζουμε τον κόσμο θα πρέπει να πούμε ότι, με τον έλεγχο με τις κλασικές εξετάσεις, πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών μπορεί να σωθεί» κατέληξε ο κ. Δεληγιάννης.

 
 
newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika