Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προβιοτικά για την υγεία του δέρματος…με 4 απολαυστικά και χορταστικά smoothies

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

show_akmi_mythoi

Προβιοτικά για την υγεία του δέρματος…με 4 απολαυστικά και χορταστικά smoothies

Αρχικά να πούμε τι είναι τα προβιοτικά: Τα προβιοτικά  είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προλαμβάνονται από έναν οργανισμό, συμβιώνουν με αυτόν και εξασφαλίζουν την καλύτερη υγεία και λειτουργία του. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι οι λακτοβάκιλλοι, οι εντερόκοκκοι, το Βifidobacterium κτλ.,  που είναι σε θέση να επιβιώσουν μέσα στο στομάχι και να εγκαθιδρυθούν στον εντερικό σωλήνα. Προβιοτικά βρίσκουμε στο γιαούρτι, το κεφίρ και όλα τα ζυμωμένα προιόντα, όπως το τουρσί, το κρασί ή μπύρα κτλ. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων προβιοτικών.

Οι μελέτες για την επίδραση της κατανάλωσης προβιοτικών στην υγεία του δέρματος και την εμφάνιση ακμής είναι περιορισμένες αλλά συνεχώς και πληθαίνουν. Γνωρίζουμε πλέον ότι η κατανάλωση προβιοτικών έχει ευεργετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πολλές υποστηρίζουν τη θετική δράση των προβιοτικών στο δέρμα. Η κατανάλωση προβιοτικών φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη και γρηγορότερη απόκριση του οργανισμού σε νέες λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα για την ακμή, γνωρίζουμε πως εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία αλλά μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και μετά την ενηλικίωση. Κάποια από τα αίτια της ακμής είναι η ορμονική δραστηριότητα, και συγκεκριμένα η αυξημένη συγκέντρωση τεστοστερόνης, το στρες, η βακτηριακή μόλυνση και η κληρονομικότητα. Μελέτες που διερευνούν τη σχέση της διατροφής με την εμφάνιση της ακμής, αναφέρουν πως η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση. Άλλες μελέτες αποδίδουν ευθύνη στην κατανάλωση γάλακτος, λόγω της αυξημένης χρήσης ορμονών από τις σύγχρονες κτηνοτροφικές και γαλακτοπαραγωγικές τεχνικές.

Αν τώρα απομονώσουμε την επίδραση της κατανάλωσης προβιοτικών με την υγεία του δέρματος, αυτή φαίνεται να είναι θετική. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύει την αντιμετώπιση της ακμής αλλά και άλλων καταστάσεων του δέρματος, όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Φαίνεται επίσης ότι η κατανάλωση προβιοτικών προστατεύει και βελτιώνει την υγεία του δέρματος, ακόμη και αν δεν πάσχει από ακμή. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως ενισχύουν την άμυνα του δέρματος απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μια ακόμη μελέτη έδειξε πως  σε γυναίκες με ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, που κατανάλωσαν γαλακτοκομικό προϊόν εμπλουτισμένο με προβιοτικά για 24 εβδομάδες, μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες νερού από την επιδερμίδα και βελτιώθηκε η υγεία και η όψη του δέρματος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωσαν προβιοτικά.

Αλλά ας μην ξεχνάμε και τις υπόλοιπες ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών που δεν είναι αμελητέες.

  • Κάποια προβιοτικά έχει φανεί πως πιθανώς βελτιώνουν τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Μπορούν να μειώσουν τόσο τη διάρκεια όσο και τη βαρύτητα της νόσου.

  • Επίσης, βοηθούν τον οργανισμό να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση αντιβιοτικών. Με την κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά, η μικροβιακή χλωρίδα που πλήττεται από τη χρήση των αντιβιοτικών, αντικαθίσταται με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταγωνιστεί την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και να αποτρέπει την ανάπτυξή τους.

  • Οι μικροοργανισμοί του εντερικού σωλήνα πέπτουν τη λακτόζη και τη μετατρέπουν σε γαλακτικό οξύ, επιτρέποντας σε άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη να ανέχονται λίγη περισσότερη λακτόζη και περιορίζοντας τις ενοχλήσεις που τους προκαλεί.

  • Τα επίπεδα χοληστερόλης φαίνονται να μειώνονται μετά από συστηματική κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά.

  • Επίσης, σημαντική είναι η προστατευτική δράση των προβιοτικών έναντι των λοιμώξεων από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο συχνά προκαλεί γαστρίτιδες και έλκη, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την φαρμακευτική τους θεραπεία.

  • Σημαντική είναι και η δράση τους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου και της κολίτιδας.

  • Η δράση των προβιοτικών στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και την θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι επίσης σημαντική. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουν και έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τρόποι για να αυξήσετε την κατανάλωση προβιοτικών λοιπόν είναι να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το κεφίρ. Μπορείτε να απολαύσουμε το γιαούρτι σας με μέλι και καρύδια ή δημητριακά, μπορείτε ή να καταναλώσετε ένα δροσιστικό ποτήρι ξινόγαλα ή κεφίρ για απογευματινό σνακ.

Αν η κατανάλωση φρέσκου γιαούρτιού, ξινόγαλου ή κεφίρ δεν σας έιναι ευχάριστη, μπορείτε να τα ανακατέψετε με άλλα υλικά και να πάρετε όλες τις ευεργετικές δράσεις που έχουν να σας προσφέρουν μέσα από νόστιμα, απολαυστικά και χορταστικά smoothies.

featured

Εδώ μπορείτε να βάλετε όλη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας, αλλά για να ξεκινήσετε, σας προσφέρουμε κάποιες ιδέες:

4 απολαυστικά και χορταστικά smoothies

Βάζουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε:

1.smoothie

  • ½ μπανάνα, ½ μήλο, χυμό από 1 πορτοκάλι

  • 100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι φρέσκο αραιωμένο (ανάλογα με τη γευστική μας προτίμηση)

  • 10-12 αμύγδαλα, κατά προτίμηση μουλιασμένα για 10-15 ώρες

2.smoothie

  • 1 μήλο

  • 100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι φρέσκο

  • 1 κουταλάκι μέλι

  • 1 κουταλιά σούπας κουάκερ βρώμης

  • κανέλα

3.smoothie

  • 1 κούπα κατεψυγμένες φράουλες-μούρα

  • 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένα cranberries ή goji berries

  • 100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι φρέσκο

  • Εκχύλισμα βανίλιας

4.smoothie

  • 1 μπανάνα

  • 100-150ml κεφίρ ή ξινόγαλο ή γιαούρτι

  • 1κ.γ. κακάο

  • 2 μπισκότα πτι-μπερ

 

Νταουτίδου Έρικα

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ericadaoutd@gmail.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea