Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Πειραματικό φάρμακο “φρενάρει” τη μετάσταση του καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

cancer

Πειραματικό φάρμακο “φρενάρει” τη μετάσταση του καρκίνου

Ένα πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από μια διεθνή επιστημονική ομάδα με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το «φρενάρισμα» της επέκτασης του καρκίνου του προστάτη στα οστά. Πρόκειται για το Dovinitib, μία ουσία, η οποία αναστέλλει τον λεγόμενο αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών (FGF), που διευκολύνει την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σινχάι Γουάν του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δοκίμασαν το νέο φάρμακο σε μια μικρή ομάδα ανδρών καρκινοπαθών. Η θεραπεία μείωσε τις μεταστάσεις στα οστά και βελτίωσε την ποιότητα των τελευταίων. Επίσης, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ένιωθαν πλέον λιγότερο πόνο.

Είχαν προηγηθεί πειράματα σε ποντίκια, που έδειξαν ότι το Dovinitib «δουλεύει» μπλοκάροντας τις αλληλεπιδράσεις των καρκινικών κυττάρων του προστάτη με τα κύτταρα των οστών, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των μεταστάσεων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν σε επόμενο στάδιο να ανακαλύψουν βιοδείκτες, που θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνους τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθηθούν περισσότερο από τη νέα θεραπεία. Επίσης, θα αναζητήσουν νέα φάρμακα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το Dovinitib, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μερικές φορές ο καρκίνος του προστάτη επεκτείνεται πέραν του προστατικού αδένα, εισχωρώντας στους γειτονικούς ιστούς και στα οστά. Ενώ ο περιορισμένος τοπικά καρκίνος του προστάτη είναι δυνατό να θεραπευτεί, όταν υπάρχουν μεταστάσεις, οι προοπτικές για αντιμετώπιση του καρκίνου μειώνονται δραματικά.

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που διεισδύουν στα οστά, προωθούν την ανάπτυξη του καρκίνου και σε αυτά, ενεργοποιώντας τον παράγοντα FGF, ένα πρωτεϊνικό μόριο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών. Η ενεργοποίηση του FGF διευκολύνει, επίσης, τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων, οπότε η εν λόγω πρωτεΐνη αποτελεί πλέον βασικό στόχο της αντικαρκινικής θεραπείας και σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί το νέο φάρμακο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα και κλινική δοκιμή συμμετείχαν ο ογκολόγος Χριστόφορος Λογοθέτης του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας (ο οποίος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974 και συνέχισε την μεταπτυχιακή εκπαίδευση και καριέρα του στις ΗΠΑ), καθώς και η παθολόγος, ογκολόγος Ελένη Ευσταθίου, επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΠΗΓΗ:www.enikos.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@