Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ρόλος της διατροφής στην Ψωρίαση !!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

psoriasis-diatrofi

Ο ρόλος της διατροφής στην Ψωρίαση

Ψωρίαση. Αναγνωρίστε την προκειμένου να την εξοντώσετε!

Μήπως  από καιρό τώρα έχει γίνει ανυπόφορη η κατάσταση με την πιτυρίδα σας ή με ένα σκληρό σημείο στο αγκώνα που όλο ξεφλουδίζει ή στους κόμπους των δακτύλων ή στα γόνατα ή …μπορώ να αναφέρω πολλά σημεία του σώματος που χτυπά η ψωρίαση στην αρχή με ‘τρόπο’ και μετά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ανελέητα!
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προσβάλλει περίπου 1 στους 40 ανθρώπους φέρνοντάς την στην 1η θέση στα δερματικά προβλήματα. Όταν πρωτοεμφανίζεται δεν είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε όπως για παράδειγμα στο κεφάλι που την μπερδεύουμε πολλές φορές με την απλή  πιτυρίδα. Πολύ συχνό δυστυχώς και στα παιδιά.  Με τον καιρό κι αν η ψωρίαση δεν θεραπευτεί επαρκώς εξαπλώνεται και στην κυριολεξία ‘τρώει’ το δέρμα μετατρέποντάς το σε σωρούς από φολίδες με φαγούρα και πολύ απωθητική όψη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πασχόντων υποφέρουν από κατάθλιψη.μ)

Η εμφάνισή της σχετίζεται με την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας

Αν δεν το γνωρίζατε η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα δηλαδή μια ασθένεια που οφείλεται
στηνανισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος που ξαφνικά αντί να μας προστατεύει στρέφεται εναντίον του ίδιου του σώματός μας  και τον βομβαρδίζει στην κυριολεξία να τον καταστρέψει! Παραδείγματα τέτοιων νοσημάτων είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η ενδομητρίωση, έκζεμα, δερματίτιδες, Ινομυαλγία, Crohn’s, Λύκος, Hashimoto’s θυρεοειδίτις,  κοιλιοκάκη, η σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλα.
Στην περίπτωση της ψωρίασης με απλά λόγια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας επιτίθενται στα δερματικά μας κύτταρα προκαλώντας φλεγμονή και ανωμαλία στην παραγωγή τους. Έτσι ξεκινά η ανεξέλεγκτη παραγωγή ανώμαλων κυττάρων, δημιουργούνται πολλά στρώματα επιδερμικά που στην συνέχεια πεθαίνουν και η επιδερμίδα ξεφλουδίζει επειδή δεν μπορούν  να συντηρηθούν.

Η διατροφή κι ο ρόλος της στην εμφάνιση της ψωρίασης

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονώδους κατάστασης που υποβόσκει πάντα πίσω από την ψωρίαση. Πιο συγκεκριμένα κάποιες τροφές όπως  αυτές  που περιέχουν άλευρα δημητριακών όπως στάρι, κριθάρι, σίκαλη κλπ μπορεί να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία ή αλλεργία και να παραχθούν αντισώματα γλουτένης (πρωτεΐνη των δημητριακών) από το ανοσοποιητικό σύστημα όπως συμβαίνει σε πολλούς πάσχοντες. Αλλάζοντας την διατροφή τους και αντικαθιστώντας τις τροφές αυτές με άλλες ή και με  gluten-free πολλοί παρατήρησαν βελτίωση. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Archives of Dermatology φάνηκε ότι η κατανάλωση από γυναίκες μπύρας άνω των 5 την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψωρίαση σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν ίδια ποσότητα κρασιού ή άλλο είδος αλκοόλ. Οι ερευνητές αυτής της έρευνας καταλήγουν περισσότερο ότι οι γυναίκες αυτές μάλλον αντιδρούσαν στην γλουτένη που περιέχει η μπύρα κι όχι τόσο στο αλκοόλ. μ)
Η μαγιά που εμπεριέχεται σε πολλές τροφές όπως η μπύρα, το ξύδι, και τρόφιμα που αυτή χρησιμοποιείται όπως διάφορα αρτοπαρασκευάσματα, σάλτσες κλπ είναι ένα σύνηθες αλλεργιογόνο. Άλλοι συνήθεις ύποπτοι που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία μεταξύ άλλων είναι το αυγό, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

Πώς οι τροφικές δυσανεξίες επιδρούν στον οργανισμό μας προκαλώντας ψωρίαση

Όταν καταναλώνουμε τροφές που μας προκαλούν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες  ερεθίζεται το έντερό μας, προκαλείται δυσβίωση δηλαδή εξοντώνεται η φιλική χλωρίδα ή αλλιώς οι ‘προστάτες’ του εντέρου και τελικά διαρρηγνύονται μερικώς τα τοιχώματά του προκαλώντας το φαινόμενο ‘έντερο με διαρροές’
 Τοξίνες, μικρόβια και άπεπτα τεμαχίδια τροφών περνάνε από το έντερο πλέον στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που ‘λαμβάνει σήμα’ ότι ο οργανισμός μας δέχεται επίθεση και αντεπιτίθεται χτυπώντας όπου αυτό θεωρεί πιο αποτελεσματικά όπως στο δέρμα στην περίπτωση της ψωρίασης. Αυτή είναι και η βασική έννοια των αυτοάνοσων.
Η αποκάλυψη τυχόν τροφικών δυσανεξιών και η επανόρθωση της υγείας του εντέρου είναι πολύ σημαντικό βήμα για την αποφυγή εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος. Επίσης φαίνεται ότι η κατανάλωση ψαριών πλούσια σε Ω3 λιπαρά ή συμπληρωμάτων διατροφής υψηλά σε Ω3 βελτίωναν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Φαίνεται λοιπόν ότι η επανόρθωση της λειτουργίας του εντέρου αλλά και η κατανάλωση Ω3 λιπαρών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα τον έλεγχο της ψωρίασης κι όχι μόνον.
Πολύ σημαντικά επίσης για την αποκατάσταση του εντέρου είναι οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη, η  γλουταμίνη, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος, το σύμπλεγμα βιταμινών Β .
Επιπλέον η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων με πεπτικά ένζυμα φαίνεται να βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών από το στομάχι ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο η λειτουργία του εντέρου καθώς και ο οργανισμός μας να μπορέσει να πάρει τα θρεπτικά που του είναι απαραίτητα.

Ο ρόλος της αποτοξίνωσης

Το συκώτι με την χολή είναι από τα κυριότερα όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας και όταν υπερφορτωθεί από τοξίνες ο οργανισμός μας στην προσπάθεια του να ‘καθαριστεί’ τις αποβάλλει από το δέρμα κι έτσι μπορεί να προκύψει ψωρίαση, έκζεμα και γενικότερα δερματοπάθεια.
Το συκώτι εκτός των άλλων επεξεργάζεται τις ορμόνες μας και αποσύρει τις παραπανίσιες από την κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας τις προς αποβολή από το έντερο. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες με αυξημένα οιστρογόνα λόγω της χαμηλής ικανότητας επεξεργασίας τους από το ‘φραγμένο’ συκώτι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ψωρίαση.

Θρεπτικά συστατικά που είναι σε έλλειψη στους πάσχοντες από ψωρίαση

  • Η Βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος είναι συνήθως σε έλλειψη και είναι κρίσιμα για το δέρμα.
  • Το Χρώμιο γιατί τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι υψηλά και πρέπει να ελαττωθούν.
  • Η Γλουταθειόνη, σπουδαίο αντιοξειδωτικό κι όχι μόνον γιατί τα επίπεδά της είναι συνήθως χαμηλά λόγω της κακής διατροφής, του υπερπολλαπλασιασμού των επιδερμικών κυττάρων και αρκετές φορές λόγω  κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Η βιταμίνη D επειδή βοηθά στην επαναρρύθμιση και ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τοπική βοτανοθεραπεία

  • Glycyrrhiza glabra, η Γλυκύριζα η οποία αν χρησιμοποιηθεί σαν τοπική αλοιφή για το χρόνιο έκζεμα και την ψωρίαση φαίνεται να έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις  κορτιζονούχες  αλοιφές.
  • Matricaria chamommila το χαμομήλι χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο για την ξηροδερμία αλλεργικού ή άλλου τύπου, το έκζεμα, την ψωρίαση και γενικά για το ερεθισμένο δέρμα.
  • Aloe vera Propolis, η αλόη και η πρόπολις είναι πολύ αποτελεσματικά με τοπική εφαρμογή επίσης.

 

www.nutritherapy.gr

 

ΔΕΙΤΕ  Βιταμίνη D ένας εξαιρετικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού!!!

Θεραπείες για την ψωρίαση των νυχιών

Είναι η ψωρίαση πολυπαραγοντική πάθηση;

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou