Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ

Ο οδοντίατρος σού, μπορεί να σε βοηθήσει να κόψεις το κάπνισμα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

oral-health-smoking-david-civils

Ο οδοντίατρος σού, μπορεί να σε βοηθήσει να κόψεις το κάπνισμα!

Όλοι οι οδοντίατροι θα σας πουν ότι το κάπνισμα καταστρέφει το χαμόγελό σας προκαλώντας καταστάσεις που κυμαίνονται από τη δυσχρωμία έως την ουλίτιδα, την οστική απώλεια στη σιαγόνα και τον καρκίνο του στόματος.
Ωστόσο, αν και είναι γνωστό πως το τσιγάρο μπορεί να βλάψει τη στοματική υγεία, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι οδοντίατροι συχνά δεν συζητούν τη διακοπή του καπνίσματος με τους καπνιστές ασθενείς τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Preventing Chronic Disease’’, ανακάλυψε ότι μόνο 1 στους 10 ασθενείς που καπνίζουν μίλησαν με τον οδοντίατρό τους για το κάπνισμα. Η Amy Ferektich, καθηγήτρια στο Ohio State University’s College of Public Health, δήλωσε ότι οι οδοντίατροι μπορούν να συνδέσουν τις καταστάσεις στοματικής υγείας με το κάπνισμα κατά τις συζητήσεις τους με ασθενείς και αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράγοντας παρακίνησης για τους ασθενείς ώστε να διακόψουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ερωτηματολόγια 5.147 καπνιστών. Από τους συμμετέχοντες, 3.612 είχαν επισκεφτεί πάροχο υγείας τον προηγούμενο χρόνο. Γυναίκες αποτελούσαν το ήμισυ του δείγματος και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 25 έως 64 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 51% των καπνιστών που επισκέφτηκαν έναν γιατρό έλαβαν τη σύσταση να διακόψουν, αλλά μόνο το 12% από τους οδοντίατρους μιλούσαν στους ασθενείς τους για τη διακοπή του καπνίσματος.

Άντρες άνω των 45 ετών ήταν περισσότερο πιθανό να δεχτούν συστάσεις για διακοπή του καπνίσματος σε σύγκριση με άλλους ασθενείς. ‘Οσοι κάπνιζαν πολύ ήταν περισσότερο πιθανό να δεχτούν συστάσεις από οδοντιάτρους σχετικά με τον τρόπο διακοπής. Επιπλέον, η έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς που έλαβαν συμβουλές από επαγγελματίες για το κάπνισμα είχαν καλύτερη οικονομική κατάσταση και ιδιωτική ασφάλεια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι οι οδοντίατροι χάνουν μια ευκαιρία να διδάξουν στους ασθενείς τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος και τις συνέπειες της συνέχισής του.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή:iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea