Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο νέος φυσικός βηματοδότης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε νέος χρόνος που έρχεται αφήνει πίσω του τον περασμένο με όλα τα καλά και τα κακά που έχουν συμβεί, και υπόσχεται να φέρει ο ίδιος μόνο καλά νέα…


Το ίδιο συμβαίνει και στην επιστήμη, και ειδικότερα στην καρδιολογία που είναι ταυτισμένη με την ίδια τη ζωή. Κάθε χρόνο υπόσχεται να πραγματοποιήσει ό,τι δεν έκανε μέχρι τότε.

Η καρδιολογία τα τελευταία 50 χρόνια παρουσίασε τέτοια πρόοδο όση δεν παρουσίασε από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος πάνω στη Γη. Σχεδόν έχουν επιλυθεί όλα τα βασικά προβλήματα από πλευράς πρόγνωσης και θεραπείας των καρδιοπαθειών, και μόνον εξελίξεις πάνω σε κάθε θέμα παρουσιάζονται.

Οι εξελίξεις όμως ποτέ δεν αποτελούν επανάσταση. Το μέλλον αναμένεται να φέρει τις γονιδιακές θεραπείες, καθώς και τη δυναμική αναδιαμόρφωση των αρχέγονων κυττάρων, ούτως ώστε να αντικαθίστανται τα κατεστραμμένα κύτταρα της καρδιάς από νεανικά κύτταρα. Κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό. Πότε ο άνθρωπος θα φθάσει σε αυτές τις μεγάλες κατακτήσεις.


Σήμερα βλέπουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται να ανοίγονται νέοι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν τα επιστημονικά νέα επιτεύγματα.

Η στήλη αυτή πριν από μερικές εβδομάδες είχε ασχοληθεί με τους βηματοδότες που προβλέπεται στο μέλλον να λειτουργούν χωρίς μπαταρία, με την ενέργεια την οποία θα παίρνουν από το ηλεκτρικό ρεύμα της ίδιας της καρδιάς του αρρώστου μέσω ενός εμφυτευμένου συστήματος πιεζοηλεκτρικών κρυστάλλων.
Προτού προλάβουν όμως να γραφτούν αυτές οι γραμμές, τώρα μια νέα ανακάλυψη, πιο επαναστατική, στον τομέα βηματοδότησης έρχεται πειραματικά στο φως.

Πρόσφατα στο «Nature Βιοτεχνολογίας», ένα ιδιαίτερα σοβαρό, επιστημονικό και έγκυρο περιοδικό, δημοσιεύθηκε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με θέμα έναν ιό που μπορεί να ξαναδημιουργήσει τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς.

Αυτό στηρίζεται στις αρχές της γονιδιακής θεραπείας, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί ένας αδρανοποιημένος ιός να μεταφέρει ένα γονίδιο και να το βάλει μέσα σε ένα κύτταρο.

Ετσι, το γονίδιο Tbx18, που δημιουργεί το σύστημα το βηματοδοτικό του ανθρώπου, μπορεί να μεταφερθεί με έναν αδρανοποιημένο ιό και να εισέλθει σε κοινά μυοκαρδιακά κύτταρα του ανθρώπου και να τα μετατρέψει σε βηματοδοτικά. Δηλαδή σε ειδικά κύτταρα που μπορεί να αντικαταστήσουν τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς όταν αυτός δυσλειτου ργεί.

Με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον, αντί να εμφυτεύεται ένας τεχνητός βηματοδότης στον άνθρωπο όταν δυσλειτουργεί ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς του, θα αντικαθίσταται ο φυσικός βηματοδότης που δυσλειτουργεί με έναν άλλο φυσικό βηματοδότη που θα είναι αποτέλεσμα της γονιδιακής θεραπείας. Στην προκειμένη περίπτωση ένας αδρανοποιημένος ιός θα είναι το μεταφορικό μέσο του γονιδίου που θα δημιουργήσει τον νέο φυσικό βηματοδότη.


Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2012, ανοίγει τον δρόμο των γονιδιακών θεραπειών για το 2013 κατά τον καλύτερο τρόπο.

Ωστόσο από το πείραμα μέχρι την κλινική εφαρμογή υπάρχει πολύ ακόμη δρόμος να διανυθεί. Θα χρειασθούν και άλλες πειραματικές, καθώς και πολυκεντρικές μελέτες.

Παρ’ όλα αυτά οι ελπίδες και οι ευχές για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα αυτόν για το 2013 παραμένουν ανοικτές.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea