Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος δεν θα νικηθεί ποτέ, λένε οι ειδικοί!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9545291088508020432

Ο καρκίνος δεν θα νικηθεί ποτέ, λένε οι ειδικοί!

Την πεποίθηση ότι οι καρκίνοι δεν θα νικηθούν ποτέ εκφράζουν Ευρωπαίοι επιστήμονες, με νέα μελέτη που αναζητά τις ρίζες της νόσου. Τα πειράματά τους αποκαλύπτουν ότι ο καρκίνος είναι, μάλλον, όσο αρχαία είναι και η ζωή στη Γη, και δεν φαίνεται ότι οι δρόμοι τους θα χωρίσουν – τουλάχιστον, όχι στο άμεσο μέλλον.

Κατά καιρούς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για νεά φάρμακα και τεχνικές που καταπολεμούν τον καρκίνο. Παράλληλα, είναι διαδεδομένη η άποψη, ανάμεσα στους λάτρεις των συνωμοσιών και όχι μόνο, ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές ετιαρείες έχουν βρει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά την κρατούν μυστική, σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τα κέρδη τους από τις πολυδάπανες θεραπείες των ασθενών.

Τα παραπάνω, εκτός από το να παραβλέπουν το γεγονός πως ο καρκίνος δεν είναι μία και μοναδική νόσος, επομένως ότι ούτε η θεραπεία, πιθανότατα, μπορεί να είναι μία, αυξάνουν και τις ελπίδες του κοινού για μία λύση στη μάστιγα της εποχής μας. Ποιος δεν ονειρεύεται, άλλωστε, τη μέρα που θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς καρκίνο, αλλά και χωρίς άλλη αρρώστια;

Ανώμαλη προσγείωση

Μία νέα επιστημονική δουλειά, όμως, έρχεται να προσγειώσει όλους μας στην πραγματικότητα. Και, μάλιστα, να το κάνει αρκετά απότομα. “Ο καρκίνος είναι όσο παλιά είναι και η πολυκυτταρική ζωή στη Γη, και, πιθανότατα, ποτέ δεν θα εξαλειφθεί εντελώς”, είναι το θλιβερό συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Πρόκειται για την έρευνα ευρωπαϊκής ομάδας επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kiel, στη Γερμανία, η οποία προσπάθησε να ακολουθήσει την εξελικτική ιστορία του καρκίνου, πίσω στον χρόνο. Ανατρέχοντας στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές διεξήγαγαν αναλύσεις που αποκάλυψαν, συμπερασματικά, τρία πράγματα:

  • πρώτον, ο καρκίνος έχει την ίδια ηλικία με τους πολυκύτταρους οργανισμούς
  • δεύτερον, τα απλά αρχαία πλάσματα αναπτύσσουν και αυτά καρκίνο
  • τρίτον, οι καρκινικοί όγκοι είναι επιθετικοί

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Thomas Bosch, τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι καρκίνοι το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να νικηθούν.

Επιστήμονες, σε ολόκληρο τον κόσμο, προσπαθούν να βρουν τις ρίζες της νόσου, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως έχουμε δει ξανά, όταν ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος μεταστατικός καρκίνος στον κόσμο. Το ίδιο πράττουν και ο Bosch και οι συνάδελφοί του. Στα πλαίσια της νέας μελέτης, πραγματοποίησαν πειράματα σε αρχαίους οργανισμούς, για να καταλάβουν από πού προέρχεται ο καρκίνος.

Τα 3 απαισιόδοξα ευρήματα αναλυτικότερα

Σε πρώτο στάδιο, τα αποτελέσματα της δουλειάς τους έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα γονίδια που ονομάζονται, γενικά, “γονίδια του καρκίνου” και γνωρίζουμε ότι είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στον άνθρωπο, ήταν, ήδη, παρόντα στους αρχαίους πολυκύτταρους οργανισμούς.

Υγιής ύδρα (αριστερά) δίπλα σε ύδρα με καρκινικό όγκο (credit: Klimovich/CAU)
Υγιής ύδρα (αριστερά) δίπλα σε ύδρα με καρκινικό όγκο (credit: Klimovich/CAU)

Στο δεύτερο σκέλος της έρευνάς τους, στο οποίο αντικείμενο των μελετών τους ήταν αρχέγονοι φυλογενετικοί πολύποδες με το όνομα ύδρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αυτό το πρωτόγονο πλάσμα μπορεί να αναπτύξει καρκίνο. Η μελέτη τους, δηλαδή, παρείχε στοιχεία που στηρίζουν την ιδέα ότι οι καρκίνοι δεν είναι μοντέρνοι, αλλά, πιθανότατα, παλιοί όσο και η ίδια η ζωή.

Τέλος, σε τρίτο επίπεδο, η νέα έρευνα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα, όπως ξέρουμε ότι μπορούν, σήμερα, να εισβάλουν σε υγιείς ιστούς και να εξαπλώσουν έναν όγκο, το ίδιο είχαν την ικανότητα να κάνουν ανέκαθεν. “Ο επιθετικός χαρακτήρας των καρκινικών κυττάρων είναι, επίσης, ένα εξελικτικά παλιό χαρακτηριστικό”, σχολίασε σχετικά ο Bosch.

Οι ερευνητές καταλήγουν, πάντως, με μία αισιόδοξη νότα, αφού, αν και παραδέχθηκαν ότι η μελέτη δείχνει πως είναι, μάλλον, απίθανο να κερδίσουμε τον “Πόλεμο κατά του καρκίνου” που κηρύχθηκε την δεκαετία του 1970, υπογράμμισαν ότι το να γνωρίζει κανείς τον εχθρό του τον βοηθά να κερδίσεις πολλές μάχες.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε ότι, αυτή τη φορά, οι ειδικοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

 

Θεόδουλος Γεωργιάδης

ΠΗΓΗ:www.pathfinder.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea