Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο εγκέφαλος αυτοπροστατεύεται από την αφυδάτωση!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

thumbnail

Ο εγκέφαλος αυτοπροστατεύεται από την αφυδάτωση!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει οξυγόνο για να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης, ανακάλυψε νέα έρευνα. Αν και η αφυδάτωση μειώνει σημαντικά τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αναπληρώνει αυξάνοντας την ποσότητα οξυγόνου που αφαιρεί από το αίμα.

Ο Steven Trangmar, του Brunel University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα βοήθησε στην κατανόηση περισσότερων στοιχείων σχετικά με τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιδρά στην ακραία άσκηση σε ακραίες καταστάσεις. Μπορούμε τώρα να δούμε ότι η ροή αίματος στο συγκεκριμένο ζωτικό όργανο επηρεάζεται σημαντικά από την αφυδάτωση. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να δούμε ότι τότε είναι που εμπλέκεται ο εγκέφαλος, διατηρώντας την κατανάλωση οξυγόνου του για να διασφαλίσει τη λειτουργία του.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός πιθανόν είναι αυτό που επιτρέπει στους αθλητές που εμφανίζουν αφυδάτωση κατά την άσκηση να συνεχίσουν. Οι ερευνητές προειδοποιούν ωστόσο ότι τα ευρήματα θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως υπενθύμιση της σημασίας της κατάλληλης ενυδάτωσης, σημειώνοντας ότι η πρόσληψη αρκετών υγρών είναι αναγκαία για τους αθλητές που θέλουν να διατηρήσουν καλή επίδοση.

Ο Jose Gonzalez-Alonso, καθηγητής στο Brunel University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος έχει αξιοσημείωτους τρόπους προστασίας από ακραίες περιστάσεις, ωστόσο τεκμηριώνουν επίσης τη σύσταση να καταναλώνουν υγρά οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της άσκησης, για τη βελτιστοποίηση της σωματικής λειτουργίας και απόδοσης.

Οι ερευνητές εισήγαγαν καθετήρες στη βραχιόνια αρτηρία και την εσωτερική σφαγίτιδα φλέβα σε 10 έμπειρους άντρες ποδηλάτες. Χρησιμοποιώντας καθετήρες και τεχνολογία υπερήχων Doppler μέτρησαν τη ροή αίματος των ποδηλατών, καθώς έκαναν ποδήλατο μέχρι να εξαντληθούν, σε έντονη ζέστη.

Καθώς εμφάνισαν αφυδάτωση, οι ποδηλάτες ανέπτυξαν μειωμένη σωματική μάζα, ροή αίματος στον εγκέφαλο και ικανότητα να ασκούνται, καθώς και αύξηση στην εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγές: ’Journal of Physiology.’’/iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika