Newsitamea.gr
AMEA news

ΟΟ:09 Τριήμερη εκδήλωση για τη διαφορετικότητα: «Ταιριάζουμε στην Αίγινα»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χορός, τραγούδι, έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών δημοτικού της Αίγινας, αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή παιδιών με διαφορετικότητα….. και μη και μια ημερίδα με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Αυτό θα είναι το πρόγραμμα του τριημέρου που με τίτλο «Ταιριάζουμε στην Αίγινα» πραγματοποιείται στο νησί του Σαρωνικού στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2012. Στόχος του τριημέρου είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας _ τοπικής και όχι μόνο _ απέναντι στα αδύνατα μέλη της και τις οικογένειές τους.

Τα άτομα με διαφορετικότητα διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής στην καθημερινή ζωή. «Για να γίνει αυτό πραγματικότητα επιβάλλεται η αλλαγή της αντίληψης του κοινωνικού συνόλου και η αποδοχή των παιδιών και των ενηλίκων που πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία ως ισότιμων μελών της κοινωνίας» αναφέρουν οι Κατερίνα Γιαννακοπούλουκαι Πάνος Βέρδης που ασχολούνται με άτομα με διαφορετικότητα εκπροσωπώντας αντιστοίχως τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «΄Αλμα» και τον Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.

 Ποιές είναι οι προθέσεις των εμπνευστών της πρωτοβουλίας; «Η καθιέρωση του προγράμματος “Ταιριάζουμε στην Αίγινα” ως ετήσιου θεσμού με την ελπίδα πως το νησί θα αποκτήσει όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία». Η εύκολη πρόσβαση στην Αίγινα άλλωστε, συνετέλεσε στην επιλογή του νησιού ως τόπου διεξαγωγής των εκδηλώσεων.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία της Αίγινας με αποτέλεσμα να οργανωθεί μια ομάδα πρόθυμη να εργαστεί ανιδιοτελώς για την υλοποίηση της ιδέας. Στο πλευρό των διοργανωτών τάχθηκαν επίσης και όλοι οι τοπικοί φορείς αλλά και επιχειρηματίες του νησιού που στηρίζουν οικονομικά την προσπάθεια.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης ξεκινάει με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με έργα των μαθητών δημοτικού της Αίγινας σε καμβά στο Πύργο Μάρκελλου (ώρα 18.00) Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να αποκτήσουν τα έργα έναντι 5 ευρώ. Θα ακολουθήσει (ώρα 19.00) στον ίδιο χώρο παράσταση από το Κουκλοθέατρο «Καραμπόλα» και παραδοσιακοί χοροί επίσης στον Πύργο Μάρκελλου (ώρα 20.00).
Το πρωί του Σαββάτου, στην Παλιά Προβλήτα οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Αίγινας, μικροί και μεγάλοι, με διαφορετικότητα ή μη, θα γίνουν μια παρέα διασκεδάζοντας με μουσική, χορό, τραγούδι. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί (ώρα 18.00) στο ξενοδοχείο «Δανάη» ημερίδα με θέμα «Ανακαλύπτοντας αυτά που μας ενώνουν αντιμετωπίζουμε μαζί αυτά που μας χωρίζουν».

Για το πρωί της Κυριακής, τέλος, έχει προγραμματιστεί αγώνας δρόμου στην παραλία της Αίγινας για παιδιά με αναπηρία και μη, καθώς και αγώνας μεγαλύτερης απόστασης (ο γύρος της πόλης) για δρομείς και μέλη συλλόγων. (΄Ωρα εκκίνησης 11.30 στην Παλιά Προβλήτα).
«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα αποτελέσει στέκι για τα άτομα με αναπηρία της Αίγινας. Θα θέλαμε να “ανοίξουμε” αυτά τα άτομα προς τα έξω, να αποκτήσουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και εξωστρέφεια με τη βοήθεια όλων μας», καταλήγει ο κύριος Βέρδης. «Κι αυτό είναι στο χέρι μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea