Newsitamea.gr
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΟΑΕΔ:Καταβολή οικογενειακού επιδόματος έτους 2014-Αιτήσεις και Δικαιολογητικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

oaed

ΟΑΕΔ:Καταβολή οικογενειακού επιδόματος έτους 2014-Αιτήσεις και Δικαιολογητικά

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΓΕΝΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ και ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Στο Άρθρο Πρώτο παράγραφος Α’ υποπαράγραφος ΙΑ.3 εδάφιο 1.Α’ του ν. 4254/2014 (Α85) ορίζονται τα εξής:

«1.Α. Από 1.7.2014 καταργούνται:
α. Η προβλεπόμενη από τη διάταξη της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 3868/1958 (Α’178) εργοδοτική εισφορά 1%.
β. Η προβλεπόμενη από τη διάταξη της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 3868/1958 (Α’178) εργατική εισφορά 1%.
γ. […]
δ. Τα άρθρα 1,2,3 παράγραφος 1 περίπτωση γ’ και παράγραφοι 2 και 3, τα άρθρα 4 έως και 11 και το άρθρο 13 του ν.δ. 3868/1958 (Α’178), καθώς και οι κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν δυνάμει των ως άνω άρθρων.
ε. Με την κατάργηση των ανωτέρω εισφορών καταργούνται οι αντίστοιχες παροχές που καλύπτονται από τους σχετικούς πόρους. Για το έτος 2014 θα καταβληθεί το ήμισυ του προβλεπόμενου, με τις διατάξεις του ν.δ. 3868/1958 (Α’178), ποσού οικογενειακών επιδομάτων».

Από την παραπάνω νομοθετική διάταξη προκύπτει ότι το 2014 είναι το τελευταίο έτος καταβολής του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, τα δε ανά κατηγορία ποσά του συγκεκριμένου επιδόματος μειώνονται στο μισό των χορηγουμένων κατά το έτος 2013 (σχετικοί ΠΙΝΑΚΕΣ στις σελίδες 10 και 12 του παρόντος). 

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται:

(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/1983).

(Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).

(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012).

(γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β’ βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΕΝΑΡΞΗ-ΛΗΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, με την υπ’ αριθμ. 1771/26/3.6.2014 απόφασή του, όρισε ως ημερομηνία έναρξης κατάθεσης αιτήσεων για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος τρέχοντος έτους:

1) την 14-07-2014 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω

2) τη 01-09-2014 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά

3) την 01-10-2014 για τους δικαιούχους με ένα παιδί

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.

Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014 ορίζεται η 31-01-2015. (Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού το με αριθμ. πρωτ. Β126860/8.7.2011 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης με θέμα: «Απόρριψη αιτήσεων Οικογενειακού Επιδόματος λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών»).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

• η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή

• τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή

• τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή

• τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας -λοχείας.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5.6.2006 και Β127990/3.8.2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν

β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα

γ) να είναι άγαμα

δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Α1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ

1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.3.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν.1346/1983). (μόνο από νέους δικαιούχους)

3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

Στο σημείο αυτό παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Σύμφωνα με τις παρ. 4 του άρθρου 2 της με αριθμ. 6/28.02.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38Μ’/28.02.2012), η οποία εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α’/14.02.2012) ορίζεται ότι:

«4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν.4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. […]»

Συνεπώς, οι Υπηρεσίες θα συγκρίνουν ανά ατομική περίπτωση το επίδομα παιδιών που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει της παραπάνω διάταξης, με το επίδομα παιδιών που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Επαναλαμβάνεται ότι δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/1983).

Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις αλλαγές στις ΣΣΕ (Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές, Επιχειρησιακές κτλ) μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: http://www.ypakp.gr (αριστερά της οθόνης: ΘΕΜΑΤΑ → Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – Δ.Α. – Κ.Υ.Α.). και επικουρικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΜΕΔ: http://www.omed.gr.

Τέλος, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα με αριθ. πρωτ. Β136143/21.9.2011 και Β149281/12.12.2011 Γεν. Έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης (υπερίσχυση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περίπτωση συρροής της με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

Α2. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ:

1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013, κατ’ εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.

Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

3. Δελτίο Ταυτότητας

4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλλεται, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.

Σημείωση: Θα σημειώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο (όπως διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό/κινητό) κ.λπ.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων μερών του συμφώνου συμβίωσης (τόσο στην περίπτωση έναρξης ισχύος όσο και λύσης του συμφώνου).

Σημειώνεται ότι εφόσον ένα παιδί γεννήθηκε κατά τη διάρκεια συμφώνου συμβίωσης ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, θεωρείται γνήσιο τέκνο και ισχύει ό,τι και για τα τέκνα τα οποία προέρχονται από γάμο.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Για τις παρακάτω ειδικές κατηγορίες δικαιούχων απαιτούνται επιπλέον των υποχρεωτικών δικαιολογητικών των παραγράφων Α.1 και Α.2 και τα εξής ανά κατηγορία δικαιολογητικά:

Β1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ή ΔΙΑΖΕΥΞΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

1. Απόφαση δικαστικής επιμέλειας των παιδιών ή

2. Ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια των παιδιών ή

3. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 ότι βρίσκεται σε διάσταση ή διάζευξη και ότι η σύζυγος έχει την επιμέλεια των παιδιών και αδυνατεί να προσκομίσει Υ.Δ. του συζύγου που πληροί τις προϋποθέσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τις περιπτώσεις διάστασης ή διάζευξης στις οποίες ως αιτών παρουσιάζεται ο σύζυγος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β129165/10.8.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης.

Β2. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΡΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Απόκομμα σύνταξης μηνός Απριλίου του έτους της επιδότησης

2. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) του/της συζύγου. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β3. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:


1. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 για την αναγνώριση ή μη των παιδιών και ότι δεν έχει τελέσει γάμο.

2. Για τα αναγνωρισμένα παιδιά: Σε κάθε περίπτωση δικαιούχος είναι η μητέρα, ως ασκούσα εκ του νόμου τη γονική μέριμνα.

Η μητέρα που δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης από τον ΔΛΟΕΜ, μπορεί να εισπράξει το οικογενειακό επίδομα για τα εκτός γάμου τέκνα της με τις προϋποθέσεις του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει (τα εν λόγω τέκνα θεωρούνται γνήσια και δεν δικαιούνται προσαύξηση. Σχετ. το με αριθμ.πρωτ. 114558/10-10-1991 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης). Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται ο Α.Μ.ΙΚΑ του πατέρα που τα έχει αναγνωρίσει.

Όταν η μητέρα αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, τότε μπορεί να είναι δικαιούχος ο πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται Απόφαση Δικαστηρίου, που να του αναθέτει τη γονική μέριμνα. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση) .

Β4. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΖΥΓΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα για το ποσοστό αναπηρίας και το χρόνο αναπηρίας (50% και άνω – ν.1902/1990).

2. Αν ο/η ανάπηρος/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη, βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα για το ποσό της σύνταξης κατά το μήνα Απρίλιο του έτους επιδότησης.

Β5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:


1. Για παιδιά κάτω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα, εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

2. Για παιδιά άνω των 18 ετών: Βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα ότι τα παιδιά είναι ανάπηρα και έχουν συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω), εκτός αν τα ανωτέρω στοιχεία διαπιστώνονται από το βιβλιάριο ασθενείας. (Επικυρωμένη φωτοτυπία διατηρείται στο φάκελο).

Β6. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ (18 ΜΕΧΡΙ 22 ΕΤΩΝ) ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:


Βεβαίωση Σπουδών (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων), από την οποία να προκύπτει ότι η σχολή είναι ενταγμένη σε βαθμίδα εκπαίδευσης ή ότι ανήκει στο Δημόσιο, εκδοθείσα από 1η Απριλίου και μετά του έτους επιδότησης. Τονίζεται ότι τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια) που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια ΔΕΝ είναι ενταγμένα σε βαθμίδα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (παρ. 1 άρθρου 1 ν. 3696/2008 όπως τροποποιήθηκε – τελευταία τροποποίηση με άρθρο 30 ν. 4111/2013). Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση λήψης οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για τέκνα ηλικίας άνω των 18 και μέχρι 22 ετών, τα οποία σπουδάζουν τους εν λόγω ιδιωτικές σχολές (σχετ. το με αριθμ. πρωτ. Β101827/17.1.2012 γεν. έγγραφο τους Δ/νσης Ασφάλισης).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην παρούσα Εγκύκλιο επισυνάπτονται ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΧΟΛΩΝ, οι οποίες υπάγονται αντίστοιχα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι Βεβαιώσεις των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ θα πρέπει να είναι θεωρημένες από τους αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους εμφανίζονται τους πίνακες 1 και 2 του παραρτήματος 2, ενώ οι Βεβαιώσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ θα πρέπει να είναι θεωρημένες από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης – Διεύθυνση Προγραμμάτων. Τέλος, οι Βεβαιώσεις των Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού θα πρέπει να είναι θεωρημένες από το Τμήμα Εκπαίδευσης τους Δ/νσης Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β7. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι:

• έχει εγκαταλειφθεί η οικογένεια από τον ένα γονέα

• ο τους γονέας δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης

• συντηρούνται τα αδέλφια από τον /την αδελφό /αδελφή

Β8. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ:

1. Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του γονέα, (αυτεπάγγελτη αναζήτηση) (Προκοσμίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

2. Απόδειξη ότι δεν εργάζεται ο επιζών γονέας ή ότι δεν δικαιούται επίδομα παιδιών από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή δήλωση του ν. 1599/1986 ότι:

• συγκατοικεί με τα παιδιά και επιβαρύνεται με την συντήρησή τους

• ο γονέας που επιζεί δεν έχει προϋποθέσεις επιδότησης

Β9. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Απόφαση δικαστηρίου βάσει τους οποίας του έχει ανατεθεί η επιτροπεία των παιδιών. (Προσκομίζεται μόνο κατά την αρχική αίτηση).

Β10. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Διερευνάται από την Υπηρεσία του Οργανισμού.

Β11. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2ΜΗΝΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ:


Βιβλιάριο Ασθενείας

Β12. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση από τη Στρατιωτική Μονάδα με την ακριβή ημερομηνία στράτευσης.

Β13. ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΣΥΖΥΓΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ:

Βεβαίωση τους αρμόδιας Δημόσιας Αρχής ή του αρμόδιου Σωφρονιστικού Καταστήματος με την ακριβή ημερομηνία έναρξης εκτίσεως τους ποινής.

*ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: Επισημαίνουμε την υποχρέωση των Υπηρεσιών τους σύμφωνα και με τους εγκυκλίους τους Διεύθυνσης Διοικητικού, να αναζητούν αυτεπαγγέλτως από τους αρμόδιες Υπηρεσίες τα αναφερόμενα τους παραγράφους Α1.2, Β2.2, Β6, Β8.1 δικαιολογητικά τους παρούσας εγκυκλίου, εάν δεν έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο : ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Τα ποσά του οικογενειακού επιδόματος για το έτος 2014, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την περ. ε’ του εδαφ. Α’ της παρ. 1 της ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΙΑ.3 του ν. 4254/2014 (μείωση στο μισό των χορηγουμένων κατά το έτος 2013), εμφανίζονται στον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ. 

PINAKA1

• Για κάθε παιδί πέρα από τα τέσσερα έχει ήδη προστεθεί το ποσό των 5,65 € το μήνα (άρθρο 1 π.δ. 154/2004). Επίδομα τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/1983): Μηνιαίο ποσό 1,46 € και ετήσιο ποσό 17,58 €.

• Κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε ότι το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 1,83 € μηνιαίως, δηλαδή κατά 22,02 € ετησίως, για κάθε παιδί στις περιπτώσεις που απαιτείται (άρθρο 1 παρ. 3 π.δ. 412/1985).

Σε ό,τι αφορά στην προσαύξηση του επιδόματος ως προς το γονέα, αυτή χορηγείται μόνο εφόσον:

α) ο/η δικαιούχος δεν συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου του άλλου συζύγου ή

β) η μηνιαία σύνταξή του/της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει την 1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης ή

γ) εφόσον ο/η ανάπηρος σύζυγος δεν συνταξιοδοτείται ή

δ) η μηνιαία σύνταξή του/της δεν είναι μεγαλύτερη από το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει την1η Ιανουαρίου του έτους επιδότησης.

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη ανερχόταν την 1-1-2014 στο ποσό των 26,18 ευρώ (γενικό κατώτατο ημερομίσθιο βάσει ν. 4093/2012). Επομένως για να χορηγηθεί η ως άνω προσαύξηση στον/στην δικαιούχο πρέπει η μηνιαία σύνταξή του/της να μην είναι μεγαλύτερη από 523,60 ευρώ (26,18×20). Η μηνιαία σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τη σύγκριση με το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, είναι εκείνη του μηνός Απριλίου του έτους επιδότησης, χωρίς να υπολογίζεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Διευκρινίζεται, ότι το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπολογίζεται, προκειμένου να καταβληθεί ή όχι η προσαύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, είναι το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης (δεν αφαιρούνται δηλαδή οι κρατήσεις) που παίρνει ο δικαιούχος από τον κύριο φορέα ασφάλισης και την επικουρική σύνταξη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο: ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Για την εφαρμογή του άρθρου 18 παρ. 4 του ν.1346/1983 ερευνάται και συγκρίνεται το μηνιαίο ποσό του οικογενειακού επιδόματος που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει Σ.Σ.Ε, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, με εκείνο που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ [σχετ. ο παρακάτω ΠΙΝΑΚΑΣ (2ος)], ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι μεγαλύτερο. Η ανωτέρω σύγκριση θα γίνεται στον ίδιο αριθμό παιδιών κατά σειρά γέννησης, όπως προκύπτει από το οικογενειακό ασφαλιστικό βιβλιάριο (σχετική η με αριθμό 3126/18-9-1997 γνωμοδότηση και η από 18-3-2008 νεότερη απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ).

Ενδεικτικά παραδείγματα παρατίθενται κατωτέρω:

pinakas2

Σε κάθε περίπτωση καθιερώνεται ενιαίος τρόπος σύγκρισης ποσών για όλες τις ΣΣΕ και παύει να ισχύει η σύγκριση των ποσών στο συνολικό από την κάθε πηγή (εργοδότη-ΟΑΕΔ) καταβλητέο ποσό. Επιπλέον παραθέτουμε προς διευκόλυνσή σας πίνακα, όπου φαίνεται το μηνιαίο οικογενειακό επίδομα για κάθε δικαιούμενο παιδί, κατά σειρά γέννησης. Με βάση αυτόν τον πίνακα, θα γίνεται σύγκριση του ποσού που χορηγείται από τον εργοδότη με το αντίστοιχο ποσό στον ίδιο αριθμό παιδιών που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα: Στην περίπτωση εργαζομένων με τρία παιδιά, όπου ο ΟΑΕΔ χορηγεί επίδομα για τα δύο πρώτα παιδιά και ο εργοδότης για το τρίτο, γίνεται σύγκριση του ποσού που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για το τρίτο παιδί δηλ. 15,41 € (ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση του ποσού των δύο παιδιών από το συνολικό ποσό των 27,73 € των τριών παιδιών δηλ. 27,73 €-12,32 €=15,41 € σύμφωνα και με τον συνημμένο πίνακα), με το αντίστοιχο ποσό που χορηγεί ο εργοδότης π.χ. 45,00 €. Σε αυτήν την περίπτωση ο δικαιούχος θα λάβει για τα δύο πρώτα παιδιά από τον ΟΑΕΔ και για το τρίτο από τον εργοδότη, διότι το επίδομα που χορηγεί ο εργοδότης για το τρίτο παιδί είναι μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β127284/31.7.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης καθώς και στις οδηγίες που αναρτήθηκαν από τη Δ/νση Μηχανογραφίας στις ανακοινώσεις του ΟΠΣ 2 την 1/08/2012. 

pinakas3

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Τα ποσά στην τέταρτη στήλη του πίνακα προκύπτουν αφαιρώντας από το μηνιαίο ποσό του συνόλου των παιδιών (τρίτη στήλη) το ποσό των προηγούμενων παιδιών. (Π.χ. για να βρούμε το ποσό που αντιστοιχεί στο τρίτο παιδί αφαιρούμε από το ποσό 27,73€ το ποσό που αντιστοιχεί στα δύο παιδιά: 27,73€-12,32€=15,41€). 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Ο ασφαλισμένος δικαιούται οικογενειακές παροχές σύμφωνα με τη νομοθεσία του αρμόδιου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα μέλη της οικογένειάς του που κατοικούν σε άλλο κράτος μέλος, σαν να κατοικούσαν στο έδαφος του πρώτου κράτους μέλους (άρθρ. 67, Καν. 883/2004). Εάν, κατά την ίδια περίοδο και για τα ίδια μέλη οικογένειας, προβλέπονται παροχές δυνάμει των νομοθεσιών περισσοτέρων του ενός κρατών μελών, τότε οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν βάσει συγκεκριμένων κανόνων (άρθρ. 68, Καν. 883/2004) για την προτεραιότητα και έπειτα χορηγούνται οι οικογενειακές παροχές.

Στα πλαίσια της ορθής εφαρμογής των ανωτέρω Κανονισμών, όταν ο αιτών διαμένει πλέον σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν εξεταστεί η αίτησή του για το οικογενειακό επίδομα από τον Οργανισμό μας, πρέπει να ελεγχθεί αν ο αιτών δικαιούται οικογενειακό επίδομα από το νέο κράτος μέλος στο οποίο μετακινήθηκε. Ο έλεγχος γίνεται με τη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού εντύπου Ε 411 GR.

Πιο συγκεκριμένα συμπληρώνεται το Ε 411 GR, μέρος Α με τα στοιχεία του αιτούντα στην παράγραφο 2 και αποστέλλεται στον φορέα χορήγησης των οικογενειακών παροχών του άλλου κράτους μέλους. Όταν επιστραφεί το έντυπο κατάλληλα συμπληρωμένο, λαμβάνεται υπόψη το τυχόν δικαίωμα του αιτούντα στο οικογενειακό επίδομα που αυτός λαμβάνει από τον αρμόδιο φορέα του νέου κράτους μέλους και τότε μόνο εξετάζεται η αίτησή του.

Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τα τέκνα του σπουδάζει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 402.

Όταν ο αιτών δηλώνει ότι κάποιο από τέκνα του είναι ανάπηρο και βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ελέγχεται η ακρίβεια της δήλωσής του με τη συμπλήρωση του Ε 404 ή Ε 407.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση που οι Υπηρεσίες δε διαθέτουν τα ως άνω Κοινοτικά Έντυπα, παρακαλούνται να απευθύνονται στην αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Ασφάλισης κ. Λαμπράκη Λαμπρινή στο τηλέφωνο: 210 9989158. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΑΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αιτήματα πολιτών κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων θα γίνονται δεκτά, εφόσον αυτοί έχουν τα υπό του Νόμου οριζόμενα δικαιολογητικά, δηλαδή, άδεια διαμονής για εργασία ή βεβαίωση κατάθεσης αίτησης της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3386/2005όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4, παρ. 3, περίπτωση γ του ν. 4018/2011 και ισχύει μέχρι σήμερα, ότι έχουν κατατεθεί εμπρόθεσμα πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοσή της.

Σύμφωνα με το ν.3731/2008 και με την αριθμ. 15/2009 ερμηνευτική εγκύκλιο: «Όλα τα ανήλικα τέκνα νόμιμα διαμενόντων στη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών που γεννιούνται ή έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του γονέα με τον οποίο διαμένουν και από τον οποίον συντηρούνται, μέχρι να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση σε αυτά ατομικής άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης».

Τα στοιχεία των ως άνω δικαιούχων (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός) να γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες, όπως στα επίσημα έγγραφά τους.

Τονίζεται ότι δεν χορηγείται επίδομα για τέκνα πολιτών τρίτων χωρών τα οποία δε διαμένουν στην Ελλάδα, εκτός αν αυτά είναι ενήλικα που φοιτούν στο εξωτερικό (σχετ. η αμέσως παρακάτω «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ»).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Όσον αφορά στις άδειες διαμονής παιδιών άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5.11.2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Στο ίδιο έγγραφο παραπέμπουμε και για τα τέκνα πολιτών της ίδιας κατηγορίας που σπουδάζουν σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού. 

Η παραμονή των τέκνων των αλλοδαπών στην Ελλάδα αποδεικνύεται με:

• Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση και στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι μαθητές ή σπουδαστές, θα προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης εκδοθείσα από την αντίστοιχη εκπαιδευτική μονάδα (αυτεπάγγελτη αναζήτηση μόνο στις περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων).

Στις περιπτώσεις που, αντί της άδειας διαμονής προσκομίζεται βεβαίωση κατάθεσης αίτησης με πλήρη δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής για εργασία, θα ζητείται και το διαβατήριο, προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος από την Ελλάδα των μελών της οικογένειας.

ΠΡΟΣΟΧΗ

(1) Παρατείνεται αυτοδίκαια, έως και για πέντε (5) μήνες από τη λήξη τους, η ισχύς των αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας και λήγουν από 01.01.2014 έως 30.04.2014 (περ. α’ παρ. 11 άρθρου 138 ν. 4251/2014).

(2) Παρατείνεται αυτοδίκαια έως τις 31.03.2015 (εφόσον βέβαια δεν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση), χωρίς την ανάγκη επίθεσης σχετικής σφραγίδας ή σχετικής αναγραφής στο σώμα της βεβαίωσης, η ισχύς των βεβαιώσεων τύπου Α’ οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την 01.04.2014 από:

> Υπηρεσίες αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας
> τη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών
> Υπηρεσίες Αλλοδαπών των Δήμων (περ. β’ παρ. 11 άρθρου 138 ν. 4251/2014).

(3) Δεν παρατείνονται οι άδειες διαμονής για οικογενειακή επανένωση που η ισχύς τους διαρκεί μέχρι την ημερομηνία ενηλικίωσης του συντηρούμενου τέκνου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Εγκύκλιο αριθ. 12/20698/17.4.2014 της Γεν. Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινων. Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών. Η εν λόγω Εγκύκλιος έχει διαβιβασθεί σε όλες τις Υπ/σιες του Οργανισμού με το με αριθ. πρωτ. 36018/5.5.2014 έγγραφο της Δ/νσης Απασχόλησης του Οργανισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 

1. Για την καλύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών μέσω ΚΕΠ και την ελαχιστοποίηση φαινομένων άσκοπης ταλαιπωρίας, τόσο των δικαιούχων όσο και των Υπηρεσιών μας, συνιστάται με την έναρξη καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων, η άμεση συνεργασία των αρμοδίων Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ με τους υπευθύνους των ΚΕΠ και η παροχή σχετικών οδηγιών και διευκρινίσεων. Στις περιπτώσεις νέων δικαιούχων προτείνεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις Υπηρεσίες μας.

2. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, παρακαλούμε να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο των Υπηρεσιών ανακοίνωση με τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος. Επιπλέον, στην ανακοίνωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η πληροφορία προς τους ασφαλισμένους, ότι είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν τον αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και να προσκομίσουν το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

3. Σε κάθε περίπτωση, και όπου οι Υπηρεσίες μετά τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών κρίνουν απαραίτητο, θα αναζητούνται διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία από τις εκδούσες αρχές (π.χ. βεβαιώσεις φοίτησης, δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, άδειες αλλοδαπών κ.λπ.).

4. Υπενθυμίζουμε το με αριθμ. Β147394/1.12.2009 έγγραφό μας σχετικά με τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος στους εργαζομένους στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στη ΜΟΤΟΡ – ΟΙΛ και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αναφερόμενα σχετικά με την αναγραφή του ενδιαφερόμενου στο βιβλιάριο ΕΤΕ ως πρώτου δικαιούχου θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις Υπηρεσίες για όλες τις παροχές του Οργανισμού.

www.taxheaven.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει μόνο 1 όρο και το πήρες: Ξεκινά το επίδομα των 1.320 ευρώ για τρόφιμα, είδη βασικής ανάγκης και σχολικά

Efi Nika

Παίρνεις 2.400€ στο χέρι με 1 απλή αίτηση: Το άγνωστο επίδομα που δικαιούνται πολλοί αλλά το ξέρουν ελάχιστοι

Efi Nika

Βρέχει λεφτά και το Πάσχα: Νέο επίδομα σε 2,3 εκατομμύρια Έλληνες, πoιoι θα το πάρετε, πόσα χρήματα στην τσέπη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika