Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Νέα ώθηση στην προσπάθεια για οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Νέα ώθηση στην προσπάθεια για οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα ώθηση στην προσπάθεια για οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

 

Η επικίνδυνη ιογενής ασθένεια προλαμβάνεται με ένα φθηνό εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα 

 

Διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις θα διαθέσουν 5,5 δισ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών την επόμενη πενταετία, με στόχο να εξαφανίσουν οριστικά από τον πλανήτη την πολιομυελίτιδα.

Η συχνή κάποτε ασθένεια έχει πλέον περιοριστεί σε τρεις μόνο χώρες, ωστόσο οι προσπάθειες συχνά διακόπτονται λόγω της αντίδρασης θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να προκαλεί στειρότητα ή AIDS.

Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας (GPEI) σχηματίστηκε το 1998 και έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά τα κρούσματα. Τη χρονιά εκείνη, πάνω από 350.000 παιδιά έμειναν παράλυτα από την ασθένεια, η οποία ενδημούσε σε 125 χώρες.

Το 2013 έχουν αναφερθεί μόλις 19 περιστατικά σε μόνο τρεις χώρες, στις οποίες οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν δεχθεί αρκετές επιθέσεις: Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία.

  • Δολοφονίες στη Νιγηρία, νέο εμπόδιο στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
  • Στο στόχαστρο ενόπλων στο Πακιστάν το πρόγραμμα κατά της πολιομυελίτιδας

Η πολιομυελίτιδα προκαλείται από ιό ο οποίος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και συχνά προκαλέσει παράλυση. Μεταδίδεται συνήθως από μολυσμένο νερό και τρόφιμα, μπορεί όμως να προληφθεί με ένα σχετικά φθηνό εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα.

«Σήμερα έχουμε τα λιγότερα κρούσματα στις λιγότερες χώρες, έχει επομένως κρίσιμη σημασία να αξιοποιήσουμε την καλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ ο κόσμος» δήλωσε η Άν Σούσατ, ειδικός των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Στόχος της νέας προσπάθειας είναι ο εμβολιασμός 250 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2018.

Τα CDC συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, του Διεθνούς Ρόταρυ, τη UNICEF και αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Από τα 5,5 δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν μέχρι το 2018 έχουν ήδη προσφερθεί τα δύο τρίτα. Το ένα τρίτο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, θα καλυφθεί από το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, ενώ ακόμα 335 εκατ. θα διατεθούν από ομάδα επτά ακόμα οργανώσεων, ανάμεσά τους το ίδρυμα του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Στο πρόγραμμα συμφώνησαν επίσης να συμμετάσχουν αρκετές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Πακιστάν και η Νιγηρία.

Σύμφωνα με μελέτη του 2010, αν η πολιομυελίτιδα εξαφανιζόταν από τον πλανήτη έως το 2015, το οικονομικό όφελος για την ανθρωπότητα θα έφτανε τα 40 με 50 δισ. δολάρια έως το 2035.

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea