Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Νέα διαδικασία απαλλαγής από το τέλος ταξινόµησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

stp

Νέα διαδικασία απαλλαγής από το τέλος ταξινόµησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων για τα ΑμεΑ

Για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους, πρόσφατες διατάξεις εισάγουν νέα διαδικασία ειδικής αντιστοίχισης της ιατρικής εκτίμησης και του ποσοστού αναπηρίας.

Πλέον, για τη χορήγηση της απαλλαγής κατατίθεται στην αρμόδια αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, ειδική σχετική ιατρική βεβαίωση του ΚΕΠΑ, από την οποία πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του σε συγκεκριμένες διατάξεις και πως η πάθηση του είναι δια βίου.

O Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές σχετικά µε τα προβλήµατα που προέκυψαν κατά τη διεκπεραίωση αιτηµάτων ατόµων µε αναπηρίες για την απαλλαγή τους από το τέλος ταξινόµησης και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, µετά την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τον Σεπτέµβριο 2011.

Για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόµησης και τα τέλη κυκλοφορίας σε αναπήρους, πρόσφατες διατάξεις εισάγουν νέα διαδικασία ειδικής αντιστοίχισης της ιατρικής εκτίµησης και του ποσοστού αναπηρίας.
Η διαδικασία αυτή προσδιορίστηκε από την υγειονοµική επιτροπή ΚΕΠΑ, για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 38 του Ν. 4141/2013

Πλέον, για τη χορήγηση της απαλλαγής κατατίθεται στην αρµόδια αρχή τελωνισµού του αυτοκινήτου, µεταξύ άλλων δικαιολογητικών, ειδική σχετική ιατρική βεβαίωση του ΚΕΠΑ, από την οποία πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόµενος πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στις εν λόγω διατάξεις και πως η συγκεκριµένη πάθηση του είναι δια βίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε προς την αρµόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονοµικών, πως η προϋπάρχουσα νοµοθεσία ήταν επαρκής, και πως ήταν δυνατόν αυτή, µε µικρές αλλαγές, να προσαρµοστεί στο θεσµικό πλαίσιο και τη διοικητική διαδικασία λειτουργίας του ΚΕΠΑ.

Θεωρεί ότι η λύση που επελέγη αναπαράγει την πολυνοµία, αυξάνει το συνολικό κόστος διαχείρισης, καθώς ενισχύει τη διοικητική πολυπλοκότητα αντί να την απλοποιεί και το σηµαντικότερο επιβαρύνει τα άτοµα µε αναπηρία, καθώς δηµιουργεί την ανάγκη επανειληµµένης πιστοποίησης της αναπηρίας τους.

Τόνισε ότι η θέσπιση ενιαίου φορέα και ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας µε τα άρθρα 6 και 7 του Ν. 3863/2010 περί ΚΕΠΑ πρέπει να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω βήµατα απλοποίησης του ρυθµιστικού πλαισίου που αφορά στις παροχές στα άτοµα µε αναπηρία.

Τέλος, η Αρχή είχε επισηµάνει, στην ειδική έκθεσή της για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ (Φεβρουάριο 2013) ότι ελάχιστα θα επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους κλήθηκε να υπηρετήσει ο νέος αυτός θεσµός, όσο η νοµοθεσία που αφορά στα άτοµα µε αναπηρία παραµένει αποσπασµατική, περίπλοκη και περιπτωσιολογική.

 

Σύνοψη διαµεσολάβησης

Τέλος ταξινόμησης ΑΜΕΑ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea