Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Μυστηριώδης νόσος παρέλυσε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

LS010045

Μυστηριώδης νόσος παρέλυσε 20 παιδιά στην Καλιφόρνια

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια μία νόσος που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα και προκαλεί αιφνίδια παράλυση σε μικρά παιδιά.

Η νόσος έχει έως στιγμής προσβάλλει 20 παιδιά, ηλικίας 3 έως 12 ετών, προκαλώντας παράλυση ενός ή περισσότερων άκρων, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνια.

Μερικά από τα παιδιά είναι πλέον τετραπληγικά.

Παρά την εντατική θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν, τα παιδιά δεν παρουσίασαν βελτίωση της κινητικότητάς τους και η παράλυσή τους θεωρείται πλέον μόνιμη.

Η νέα νόσος δεν είναι πολιομυελίτιδα: η πολιομυελίτιδα έχει εκριζωθεί από τις ΗΠΑ και από τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου, χάρη σε εκτενή παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία.

Έτσι, σήμερα παραμένει ενδημική μόνο σε τρεις χώρες: το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.

Τα συγκεκριμένα παιδιά ήταν εμβολιασμένα εναντίον της πολιομυελίτιδας, αλλά ως φαίνεται προσεβλήθησαν από άλλους ιούς, συγγενείς με αυτόν της πολιομυελίτιδας, που επίσης έχουν την ικανότητα να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα και να οδηγούν στηνπαράλυση.

Οι γιατροί λένε ότι από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν περιμένουν να υπάρξει επιδημία της νέας νόσου. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι «η εμφάνισή της αποτελεί λόγο ανησυχίας».

Τα πρώτα κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας εμφανίστηκαν στα τέλη του 2012, ενώ πλέον έχουν καταγραφεί σποραδικά κρούσματα σε μία έκταση διαμέτρου 160 χιλιομέτρων, γι’ αυτό και δεν θεωρείται ότι αποτελούν τοπικό πρόβλημα.

Μερικά από τα παιδιά βρέθηκε να είναι μολυσμένα με έναν ιό που λέγεται εντεροϊός-68 και έχει σχετισθεί με ανάλογα κρούσματα παράλυσης στην Ασία και την Αυστραλία.

Ο ιός αυτός είναι συγγενικός με τον ιό της πολιομυελίτιδας και η ανίχνευσή του σε μερικά από τα παράλυτα παιδιά καθιστά «πολύ πιθανό» να είναι η αιτία των συμπτωμάτων τους.

Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι για να αποσαφηνισθεί αυτό.

Επιπλέον, δεν ήταν όλα τα παιδιά φορείς του συγκεκριμένου ιού, γι’ αυτό και η αιτία της ασθένειας εξακολουθεί να παραμένει ασαφής.

Μερικά από τα παιδιά έπασχαν από λοίμωξη του αναπνευστικού ή άλλη ασθένεια πριν παραλύσει το ένα ή περισσότερα άκρα τους, αλλά σε κάποια άλλα η παράλυση ήταν το πρώτο και μοναδικό σύμπτωμα.

Όπως εξήγησε ο παιδονευρολόγος δρ Κηθ Βαν Χάρεν, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τα παιδιά εκδήλωσαν πλήρη αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση της πρώτης ένδειξης.

Οι δε μαγνητικές τομογραφίες που έκαναν, κατέδειξαν «ανησυχητικές αλλοιώσεις» στο νωτιαίο μυελό.

Τα καλά νέα είναι ότι «δεν υπήρξε έως τώρα εμφανής αύξηση στον ρυθμό των νέων κρουσμάτων, γι’ αυτό και δεν πιστεύουμε ότι επίκειται κάποια επιδημία», κατά την δρα Εμμανουέλλα Γάουμπαντ, καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα άσχημα νέα, όμως, είναι ότι «ως φαίνεται η παράλυση των παιδιών είναι μόνιμη», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο ιός ή οι ιοί που προκαλούν τη νέα ασθένεια να έχουν προσβάλλει και άλλα παιδιά, δίχως όμως να τους έχουν προκαλέσει συμπτώματα – όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της πολιομυελίτιδας.

Η πολιομυελίτιδα είναι μία επικίνδυνη και επίφοβη νόσος της παιδικής ηλικίας. Ο υπαίτιος ιός εισβάλλει γρήγορα στο νευρικό σύστημα, οδηγώντας στην παράλυση έναν στους 200 ανθρώπους που προσβάλλει.

Μπορεί επίσης να κοστίσει τη ζωή, εάν διακόψει την λειτουργία των πνευμόνων.

Ο δρ Βαν Χάρεν θα παρουσιάσει αναλυτικά την νέα νόσο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN), που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Φιλαδέλφεια.

Πηγή : Web Only

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika