Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μπορεί να μετρηθεί η ένταση του πόνου;

Μπορεί να μετρηθεί η ένταση του πόνου;
Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μπορεί να μετρηθεί η ένταση του πόνου;

Είναι γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον πόνο διαφορετικά. Αλλιώς πονάει δηλαδή στο ίδιο σημείο κάποιος, και αλλιώς κάποιος άλλος. Δηλαδή με διαφορετική ένταση βιώνουν τον ίδιο πόνο δυο διαφορετικοί άνθρωποι για το ίδιο σημείο. Ένα από τα στοιχήματα των επιστημόνων ήταν να καταφέρουν με αντικειμενικές παραμέτρους να μετρήσουν τον πόνο. Και το κατάφεραν. Το πως διαβάστε το αμέσως…  

 

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο, της Νέας Υόρκης, του Τζον Χόπκινς και του Μίσιγκαν, κατάφερνα για πρώτη φορά να μετρήσουν με αντικειμενικό τρόπο τον πόνο που νιώθει ένας άνθρωπος, αναλύοντας το νευρωνικό αποτύπωμα του εγκεφάλου, την ώρα που ακουμπούσαν θερμά έως καυτά αντικείμενα στο χέρι ενός εθελοντή. Μέχρι σήμερα ο πόνος ήταν καθαρά “υποκειμενικός” αφού δεν είχαν καταφέρει να τον μετρήσουν με αντικειμενικά κριτήρια.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης, Τορ Γουέιτζερ, δήλωσε πως: “Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό τεστ του πόνου, μέσω εγκεφαλικής απεικόνισης, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Κάτι σαν τον πυρετό που τον μετράμε με το θερμόμετρο.” Ο ίδιος καθηγητής συμπλήρωσε πρώτα θα πρέπει να τελειοποιηθούν οι συσκευές μέτρησης που θα καλύπτουν και διαφορετικές περιπτώσεις. Άλλη για τη μέση, άλλη για το κεφάλι κοκ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”. Σύμφωνα με την έρευνα πλέον οι γιατροί δεν θα κάνουν εικασίες για το πόσο πονάει ένα παιδί ή ένα βρέφος, ή διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που αδυνατούν να επικοινωνήσουν, αλλά αξιόπιστα θα μετρούν τον πόνο και θα γνωρίζουν.

Για την έρευνα χρειάστηκαν 114 υγιείς άνθρωποι οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, εγκεφάλου, την ώρα που οι ερευνητές άγγιζαν στα χέρια τους θερμά εω΄ς καυτά αντικείμενα. Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι τομογραφίες και κατάφεραν με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή να εντοπίσουν την νευρωνική υπογραφή του πόνου, όπως εκείνος εμφανιζόταν ανάλογα με την ένταση της θερμότητας. Στη συνέχεια οι επιστήμονες δημιούργησαν μια κλίμακα μέτρησης “έντασης πόνου”.

Οι νευροεπιστήμονες ελπίζουν ότι μετά τον πόνο θα καταφέρουν να δημιουργήσουν αντίστοιχες αντικειμενικές κλίμακες μέτρησης για άλλες υποκειμενικές εμπειρίες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο θυμός και άλλα συναισθήματα.

Και επειδή όπως είπαμε ο πόνος είναι καθαρά υποκειμενικός, με τη μέθοδο αυτή μπορούν να εντοπίσουν την ένταση του πόνου με ακρίβεια 9 στα 10 για όλους τους ανθρώπους.

Βέβαια τώρα τίθεται το ερώτημα: “είναι όλοι οι πόνοι ίδιοι”; Δηλαδή, αλλιώς πονάει ο πόνος της φωτιάς και αλλιώς ο πόνος από τον χωρισμό ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

 

 

 

iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika

Κακά μαντάτα για όσους έχουν Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank: Όποιος μπαίνει στην τράπεζα… πληρώνει – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγαν εκδρομή και πέθαναν: 18 νεκροί Έλληνες μέσα σε μία ημέρα, το πασχαλινό ταξίδι που κατέληξε σε τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika