Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Μια δόση ακτινοθεραπειας εφάπαξ για τον καρκίνο του μαστού!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

article-2431851-1841AB2700000578-949_634x403

Μια δόση ακτινοθεραπειας εφάπαξ για τον καρκίνο του μαστού!

Μία πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, που αντικαθιστά εβδομάδες ακτινοβολιών με μία και μόνη συνεδρία, θα παρέχεται σύντομα από τα κρατικά νοσοκομεία της Βρετανίας. Η ακτινοθεραπεία αυτή προορίζεται για τις γυναίκες με αρχικούς καρκίνους, οι οποίες υποβάλλονται σε ογκεκτομή, δηλαδή σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου με διαφύλαξη του μαστού.

Μετά την ογκεκτομή, είθισται να συνιστώνται 15 ακτινοθεραπείες στη γυναίκα, ώστε να καταστραφούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Με τη νέα μέθοδο, οι γυναίκες θα υποβάλλονται σε εφάπαξ δόση ακτινοθεραπείας, απ’ ευθείας μέσα στο μαστό, στη διάρκεια της εγχείρησης και αμέσως μετά την αφαίρεση του όγκου.

Η αρμόδια βρετανική υγειονομική Αρχή (το NICE) που έδωσε για δημόσια διαβούλευση το σχετικό προσχέδιο έγκρισης της νέας μεθόδου, εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών, δίχως να επηρεαστούν τα ποσοστά επιβιώσεως. Η νέα μέθοδος ονομάζεται διεγχειρητική ακτινοθεραπεία και συνίσταται στην τοποθέτηση ενός καθετήρα μέσα στον μαστό, μέσω του οποίου γίνεται επί περίπου μισή ώρα ακτινοβόληση της περιοχής όπου βρισκόταν ο καρκινικός όγκος.

Μελέτες σε περισσότερες από 2.000 ασθενείς έδειξαν ότι η τεχνική αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με την κλαστική ακτινοθεραπεία, ενώ ταυτοχρόνως προφυλάσσει από την δυνητική περιττή ακτινοβόληση άλλα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο οισοφάγος.

Επειδή, ωστόσο, η τεχνική είναι σχετικά καινούργια, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της (λ.χ. σε βάθος 20ετίας ή 30ετίας). Το NICE λέει πως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά στις ασθενείς, ώστε να αποφασίζουν έχοντας πλήρη ενημέρωση εάν θέλουν να υποβληθούν στη νέα τεχνική.

Η δημόσια διαβούλευση για τη νέα μέθοδο λήγει το φθινόπωρο και υπολογίζεται πως η τεχνική θα αρχίσει έως το τέλος του χρόνου να παρέχεται από τα νοσοκομεία της Αγγλίας και αργότερα σε όλη τη χώρα.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αιτήσεις «τώρα» για επιδότηση έως 10.000 ευρώ: Πώς θα πάρετε κρατικό χρήμα – Αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Λατρεμένη ανιψούλα, πήγε τον vεκρό θείο της σε τράπεζα με το καροτσάκι για να υπογράψει δάνειο 3.000 ευρώ – BINTEO

Efi Nika