Newsitamea.gr
AMEA news ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Με καθυστέρηση δύο ετών η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

pronoiaka epidomata

Με καθυστέρηση δύο ετών η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Δραματικές καταστάσεις εκτυλίσσονται στην Πρόνοια καθώς χιλιάδες άποροι περιμένουν μέχρι και περίπου δύο χρόνια να πάρουν στα χέρια τους το μοναδικό τους εισόδημα .

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει 25.000 δικαιούχοι επιδομάτων στο νομό Θεσσαλονίκης, καθώς με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα προνοιακά δεδομένα καθυστερούν μέχρι και περίπου δύο χρόνια για να πάρουν το μοναδικό τους εισόδημα στα χέρια τους. Στην Πρόνοια εκτυλίσσονται δραματικές καταστάσεις καθημερινά, που αγγίζουν το όριο του απάνθρωπου.

Πρόκειται για ανθρώπους που είναι κατά κύριο λόγο άποροι και δίχως το πενιχρό επίδομα είναι αδύνατο να επιβιώσουν, επειδή δεν μπορούν καν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους ή να νοσηλευτούν!

Όπως τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα υγείας και πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, οι λόγοι των καθυστερήσεων είναι δύο. Ο πρώτος είναι η συγκέντρωση όλων των διαδικασιών στο ΚΕΠΑ και ο δεύτερος η έλλειψη προσωπικού και οργάνωσης στις υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και των δήμων και ειδικά του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στις επιτροπές προνοιακών επιδομάτων, που εξετάζουν παραπληγίες, περιστατικά νοητικής στέρησης κτλ., υπάρχει καθυστέρηση να περάσει κάποιος ακόμη και ενός έτους. Ο χρόνος σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί, καθώς, όπως σημείωσε η κ. Βασιλειάδου, στο παρελθόν για να περάσει κάποιος επιτροπή χρειαζόταν ακόμη και δυόμισι χρόνια. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι δικαιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων περνούν από το ΚΕΠΑ και είναι αναγκασμένοι να περάσουν από επιτροπή ακόμη και χρονίως πάσχοντες ή εκ γενετής ανάπηροι… Οι καθυστερήσεις αυξάνονται επειδή το υπουργείο προσπαθεί να επιτύχει αντικειμενική αξιολόγηση των αναπηριών, ώστε να σταματήσουν φαινόμενα παροχής επιδομάτων σε νεκρούς ή ανάπηρους μαϊμού… “Τα επιδόματα πρόνοιας τα λαμβάνουν όμως άποροι, φτωχοί, άνθρωποι που δε ζουν χωρίς το επίδομα και πρέπει κάτι να γίνει”, τόνισε η κ. Βασιλειάδου.

Μόλις κάποιος περάσει όμως από την επιτροπή, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται έξι μήνες για να περαστούν στο σύστημα, λόγω έλλειψης προσωπικού οι αναπηρίες κι άλλοι δυο ή τρεις μήνες για να αρχίσει η καταβολή του επιδόματος.

Όλη αυτή η καθυστέρηση των 21 μηνών προκύπτει από την αλλαγή των διαδικασιών, που έγιναν χρονοβόρες και από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Η κ. Βασιλειάδου επισημαίνει ότι υπουργείο και δήμοι οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετώντας υπαλλήλους στις υπηρεσίες πρόνοιας για να μειωθούν οι χρόνοι.

Ανάλογη είναι η εικόνα ακόμη και στην απλή έκδοση των βιβλιαρίων υγείας, που κάποιος το παίρνει πλέον στα χέρια του σε δυο μήνες κι εφόσον πρέπει να γράψει φάρμακα αναγκάζεται να βάζει τα λεφτά από την τσέπη του, ακόμη κι αν είναι άπορος…

“Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα εισόδημα και σημαντικά έξοδα για την υγεία τους. Είναι τραγικό να καθυστερούν για γραφειοκρατικά ζητήματα”, τόνισε η κ. Βασιλειάδου.

Τα επιδόματα για απλές αναπηρίες είναι 640 ευρώ το δίμηνο και φτάνουν μέχρι τα 1.200 ευρώ το δίμηνο.

ΠΗΓΗ:voria.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou