Newsitamea.gr
AMEA news

Μεταρρυθμίσεις εχθρικές προς ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

kepa

Μεταρρυθμίσεις εχθρικές προς ΑμεΑ

Οι καταιγιστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν προκαλούν μόνο κοινωνικές αντιπαραθέσεις, έχουν και μερικές παράπλευρες απώλειες.

Ο λόγος για τους ΑμεΑ, που βρίσκονται κατά τον πρόεδρο της ΕΣΑΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) είτε ανάμεσα σε «συνδυασμένα πυρά» (παράδειγμα η αντιπαράθεση των γιατρών με το υπουργείο) ή μπλεγμένοι στην αποσπασματικότητα των κυβερνητικών επιλογών. «Σε κάποιες περιπτώσεις η κυβέρνηση μας λαμβάνει υπ’ όψιν, σε άλλες όχι. Για παράδειγμα το υπουργείο Οικονομικών δέχεται τις παλιές πιστοποιήσεις αναπηρίας, η ισχύς των οποίων παρατείνεται εξαιτίας της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ, αλλά όχι όταν πρόκειται για εκτελωνισμό αυτοκινήτων» λέει ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης. Το αυτοκίνητο είναι τα πόδια του παραπληγικού, επισημαίνουν στελέχη των ΑμεΑ για να καταδείξουν ότι δεν πρόκειται για έλασσον πρόβλημα.

Τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) ανέλαβαν την ευθύνη να αναδιοργανώσουν όλο το σύστημα αξιολόγησης και χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, όμως ο μέσος χρόνος αναμονής από την κατάθεση μιας αίτησης έως την έγκρισή της φτάνει τον ένα και καμιά φορά τα δύο χρόνια, εξαιτίας του φόρτου που έχουν επωμισθεί οι νέες αυτές υπηρεσίες. «Οσο εκκρεμεί η αίτηση κόβονται οι παροχές, όπως επιδόματα για φάρμακα, κάτι που μπορεί να είναι ολέθριο» λέει ο κ. Θωμάς Κλησιώτης, αντιπρόεδρος της ΕΣΑΕΑ. «Τον περασμένο μήνα, οι παραπληγικοί πήγαν και αλυσοδέθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, για να παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος που παίρνουν, γιατί δεν μπορούν να περιμένουν τόσο καιρό και το υπουργείο αγνοούσε τις εκκλήσεις μας».

Σε ένα άλλο παράδειγμα, το taxisnet έχει μετατραπεί σε ψηφιακή καρδιά του Δημοσίου, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, όχι όμως και οι ΑμεΑ. Παρότι η χώρα έχει υιοθετήσει την αρχή της ισότιμης προσβασιμότητας των ψηφιακών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες δεν υλοποιούνται έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμες από ΑμεΑ. «Ενας φίλος μας παραπονέθηκε ότι αναγκάζεται να πληρώσει διπλό το τέλος κυκλοφορίας αυτοκινήτου, επειδή το ΚΕΠΑ δεν του έδωσε τη βεβαίωση. Κι αν την είχε, πώς θα το έκανε στο υπάρχον taxisnet;» αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής. Από την άλλη, το σύστημα Διαύγεια 2 χτίζεται πληρώντας αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο ίδιος καταγγέλλει το αλαλούμ με τις συντάξεις των ΑμεΑ, που έχουν υποστεί περικοπές για τους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, όχι όμως και του Δημοσίου. Πρόσφατα πέρασε ρύθμιση, βάσει της οποίας παρατείνεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους με αναπηρία πάνω από 80% και η χορήγηση επιδομάτων με βεβαίωση από τα ΚΕΠΑ, χωρίς νέα γνωμάτευση, έως τα τέλη Μαρτίου 2014, λόγω της απεργίας των γιατρών. Η ΕΣΑΕΑ λέει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα και ζητάει την παράταση της ισχύος των κοινωνικών παροχών ώς τέλος του 2014.

ΠΗΓΗ :kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea