Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

«Μεταξένια» αποκατάσταση …

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

silk_screws

«Μεταξένια» αποκατάσταση …

Ένα διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη χρησιμοποίησαν ερευνητές της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ώστε να σχηματίσουν 28 βίδες που σε πειραματικό στάδιο, τοποθετήθηκαν στα πίσω άκρα έξι αρουραίων με σκοπό να διαπιστωθεί η αντοχή τους στην αποκατάσταση καταγμάτων των οστών των πειραματόζωων.

Το μετάξι έχει πρωτεϊνες που αν «διπλωθούν» με τρόπο που μόνο οι γιατροί ξέρουν αποδίδουν ιδιαίτερη αντοχή.  Στα πειραματόζωα, το ιατρικό μετάξι λειτούργησε χωρίς πρόβλημα επί 4 ως 8 εβδομάδες μέχρι που η βιοδιασπώμενη σύνθεσή του το αφομοίωσε στο σώμα τους.

Όπως είναι λογικό, μια τέτοια εξέλιξη στον τομέα των ιατρικών πειραμάτων ανοίγει τον δρόμο ώστε νέου τύπου υλικά που αποδομούνται σταδιακά να λειτουργούν θετικά στην αποκατάσταση βλαβών.

Έρχεται το τέλος στη χρήση μεταλλικών και σύνθετων εμφυτευμάτων; Προφανώς ναι ! Μειονεκτήματα όπως η ακαμψία μεταλλικών ορθοπεδικών προσθέτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων των οστών και μετά … δεύτερο χειρουργείο για να γίνει η αντικατάστασή τους. Ξέχάστε το !

Ξεχάστε επίσης τις εικόνες που εμφάνιζαν το ανθρώπινο σώμα να είναι αντίστοιχο του …”Robocop” καθώς τα μεταλλικά μέρη φαίνονται στις ιατρικές ακτινογραφίες και ξεσηκώνουν τα alarms των αεροδρομίων καθώς περνάτε απο σκανάρισμα την ώρα του check in.

Οι βίδες από μετάξι καθώς και αλλά παράγωγα που θα δημιουργηθούν από το ίδιο υλικό με σκοπό την στερέωση οστών απελευθερώνουν κατά την τοποθέτησή τους αντιβιοτικά που προλαμβάνουν τις λοιμώξεις που θα προκαλούσαν τα αντίστοιχα μεταλλικά προϊόντα.

Το μέλλον είναι συναρπαστικό όταν γίνεται αναφορά σε ιατρικές ανακαλύψεις. Ήδη κλινικές δοκιμές σχεδιάζονται να γίνουν σε μεγαλύτερα πειραματόζωα και σε επόμενο στάδιο σε ανθρώπους.

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ :www.giatros-in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει στο σώμα αν παίρνεις ασπιρίνη κάθε μέρα

newsitamea

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika