Newsitamea.gr
AMEA news ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΕΑ

Κύπρος:Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στα άτομα με αναπηρία- επηρεάζει αρνητικά δικαιώματα και παροχές ΑμεΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

anmea

Κύπρος:Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στα άτομα με αναπηρία- επηρεάζει αρνητικά δικαιώματα και παροχές ΑμεΑ . 

Με μεγάλη απογοήτευση η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στο οποίο συμπεριέλαβαν και τα άτομα με αναπηρία αντικαθιστώντας το (προβληματικό) Δημόσιο Βοήθημα. Δυστυχώς όμως, ο νόμος του ΕΕΕ σχεδιάστηκε με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τα δικαιώματα και παροχές που έχουν τα άπορα άτομα με αναπηρία σε σύγκριση με τις πρόνοιες του νόμου για το Δημόσιο Βοήθημα.

Εδώ και καιρό ζητούσαμε ενημέρωση και συζήτηση για το ΕΕΕ χωρίς αυτό να έχει συμβεί και με πολλή καθυστέρηση η κυβέρνηση μάς παρουσίασε το προσχέδιο του ΕΕΕ χωρίς να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για συζήτηση και διαβούλευση. Αναγκαστήκαμε να θέσουμε τις ανησυχίες μας ανά άρθρο στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ενημερώνοντας έτσι όλους τους βουλευτές που ήταν παρόντες στις συνεδρίες για τα προβλήματα που εντοπίσαμε.

Είναι λυπηρό που η Κυβέρνηση ετοίμασε έναν νέο νόμο για να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο του Δημοσίου Βοηθήματος χωρίς να υπάρξει διάλογος και χωρίς να ακούσουν την άποψη των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία ενώ μονομερώς αποφάσισαν την εισαγωγή προνοιών οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις παροχές προς άτομα με αναπηρία. Και χθες, ενώ το θέμα ήταν προς συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας ακούσαμε από βουλευτές να ισχυρίζονται ότι δεν θα ψηφίσουν τις τροπολογίες τις οποίες κάποια κόμματα είχαν προτείνει επειδή αυτές ανεβάζουν το κόστος και θα θεωρηθούν αντισυνταγματικές. Ωραίος τρόπος να αφοπλίζει τη Βουλή η Κυβέρνηση αν αυτό αληθεύει.

Ετοιμάζεις έναν νέο νόμο ο οποίος έχει μειωμένες παροχές και δικαιούχους σε σχέση με τον υφιστάμενο και όταν φτάσει για ψήφιση στη Βουλή, οι βουλευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αυτή τη δικαιολογία. Ωραία και δίκαιη Δημοκρατία!

Οι κοινωνικές παροχές προς άτομα με αναπηρία είναι στη χώρα μας στον πάτο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν μέσο όρο ΕΕ (28 ΧΩΡΩΝ) 7.95%, Κύπρος: 3.49%. Είναι λογικό να αναμένουμε ότι το κράτος θα διευρύνει τις παροχές προς άτομα με αναπηρία, τόσο σε επιδόματα όσο και υπηρεσίες.

Για σκοπούς σωστής ενημέρωσης και για να μην λένε κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί αντιδρούμε θα αναφέρω ακολούθως κάποιους από τους λόγους που μας ανάγκασαν να αντιδράσουμε για τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στο ΕΕΕ, τους οποίους έχουμε αναφέρει κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αλλά και σε υπομνήματα μας, και επηρεάζουν τους νέους αιτητές ΕΕΕ. Η ευθύνη για μειώσεις ή αποκοπές ή τερματισμό επιδομάτων σε άπορα άτομα με αναπηρία θα βαραίνει όσους ψήφισαν τη νομοθεσία του ΕΕΕ ενώ γνώριζαν τα πιο κάτω:

1. Γονέας με αναπηρία, αν έχει ενήλικο παιδί το οποίο είναι άγαμο κάτω των 28 ετών και έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας άνω των 100.000 και ζει μόνο, δεν θα είναι δικαιούχος (ο γονέας) για ΕΕΕ. Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια μετακύλισης του κόστους συντήρησης και φροντίδας απόρων γονέων με αναπηρία στα τέκνα.

2. Μονήρη άτομα με αναπηρία τα οποία σήμερα έχουν οικία άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, δεν θα είναι δικαιούχοι ΕΕΕ (δεν σκέφτηκαν άραγε ότι μπορεί κάποιος που σήμερα είναι μονήρης, πριν, σε αυτό το σπίτι να στέγαζε την οικογένειά του η οποία για διάφορους λόγους δεν ζει πλέον μαζί του;).

3. Το επίδομα ενοικίου μειώνεται πολύ σημαντικά.

4. Αν έχεις καταθέσεις περισσότερες από 5.000 ευρώ δεν είσαι δικαιούχος.

5. Για ενήλικα άτομα με αναπηρία κάτω των 28 ετών θα έχουν το δικαίωμα αντί χρήματα να του προσφέρουν υπηρεσίες (τις οποίες δεν έχουν σχεδιάσει ακόμα ούτε έχουν συζητήσει μαζί με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία).

6. Τα άτομα με ελαφριές μορφές αναπηρίας δεν θα δικαιούνται καθόλου αναπηρικό επίδομα ή άλλες παροχές σαν άτομα με αναπηρία όπως η διαφοροποίηση στον υπολογισμό μισθού από εργασία σαν εισόδημα.

7. Η πρόνοια για το αναπηρικό επίδομα για τους λήπτες ΕΕΕ είναι στα 226 ευρώ αντί στο 50% του ΕΕΕ όπως είναι στο Δημόσιο Βοήθημα και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που το ΕΕΕ θα αναθεωρείται δεν θα αναθεωρείται αυτόματα και το αναπηρικό επίδομα των ληπτών ΕΕΕ, ΑμεΑ.

Όσο δε για την πρόνοια στο νόμο του ΕΕΕ για δημιουργία μητρώου κοινωνικών παροχών, το οποίο αρχικά προνοούσε τη συμπερίληψη και ατόμων που δεν θα λαμβάνουν ΕΕΕ αλλά λαμβάνουν άλλες κοινωνικές παροχές, μόνο ανησυχία μπορούσε να προκαλέσει. Και αυτό επειδή τα στοιχεία για επιδόματα που δίνονται σε άτομα με αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με σκοπό την κάλυψη του κόστους αναπηρίας, υπάρχουν διαθέσιμα στο αρμόδιο τμήμα του κράτους και με τον αριθμό ταυτότητας μπορεί να γνωρίζει οποιαδήποτε υπηρεσία τι λαμβάνει το κάθε άτομο με αναπηρία.

Η συλλογή στοιχείων για εισοδήματα και περιουσία εύλογα μας δημιούργησε ανησυχία και καχυποψία ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε όλες τις κοινωνικές παροχές προς άτομα με αναπηρία. Ευτυχώς αυτό ξεπεράστηκε.

Για τον σχεδιασμό αυτού του νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η διαβούλευση και συζήτηση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία ήταν σχεδόν μηδενική ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τόσο καθυστερημένα και με ελάχιστο χρονικό διάστημα για να συζητηθεί, εύλογα προκαλεί καχυποψία και απογοήτευση. Επιθυμούμε να ζούμε σε μια συμμετοχική δημοκρατία όπου η φωνή των πολιτών ακούγεται καθαρά και δυνατά. Κρατούμε τη δέσμευση της Υπουργού Εργασίας και Πρόνοιας για ετοιμασία νέας νομοθεσίας που θα αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία και η οποία θα εξυπηρετήσει καλύτερα και πιο δίκαια τα άτομα με αναπηρία, ειδικά όσους είναι άποροι. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι θεωρούμε υποβάθμιση της κοινωνικής πρόνοιας προς ΑμεΑ, τη συμπερίληψή τους στο ΕΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου

www.sigmalive.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou