Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κόψε το τσιγάρο για να γλιτώσεις από το Αλτσχάιμερ!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

No smoking

Κόψε το τσιγάρο για να γλιτώσεις από το Αλτσχάιμερ!

Οι καπνιστές έχουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές – και όσο περισσότερο καπνίζουν, τόσο το χειρότερο, αποκαλύπτει μία νέα έκθεση. Την έκθεση συνέταξαν από κοινού επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Διεθνή Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI).

Σύμφωνα με αυτήν, ακόμα και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ συνολικά το 14% όλων των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ μπορούν να αποδοθούν στο τσιγάρο. «Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψή της», δήλωσε ο δρ Σεκχάρ Σαξένα, διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας & Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ. «Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά την επίπτωση της άνοιας στα χρόνια που έρχονται».

Ωστόσο, και η διακοπή του καπνίσματος είναι σωτήρια. «Η νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ μειώνεται ακόμα κι αν κάποιος κόψει το τσιγάρο στη μέση ηλικία», είπε ο δρ Σερζ Γκοτιέ, επικεφαλής της ιατρικής συμβουλευτικής υπηρεσίας της ADI και καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας, αντιπροσωπεύοντας το 55-60% των κρουσμάτων της. Στη χώρα μας, ο αριθμός των πασχόντων από άνοια υπολογίζεται σε 200.000, ενώ σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια.

Σε όλο τον κόσμο, εξάλλου, 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με Αλτσχάιμερ, ενώ κάθε χρόνο γίνονται 7,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Έτσι, μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ζουν με τη νόσο.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea