Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Κυρίες και κύριοι, ιδού ο Άνδρας σε Κλιμακτήριο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20140804_53df6089c0bad

Κυρίες και κύριοι, ιδού ο Άνδρας σε Κλιμακτήριο!!!

 

Το περιοδικό TIME αφιερώνει το εξώφυλλο του επόμενου τεύχους του στην «ανδρική κλιμακτήριο», υιοθετώντας τον όρο-λογοπαίγνιο “manopause” (κατ’ αντιστοιχία με το “menopause” που σημαίνει «εμμηνόπαυση»). Ανοίγει έτσι ευρύτερα μια συζήτηση για την ανδρική κρίση μέσης ηλικίας, τόσο σε επίπεδο ψυχολογίας όσο και σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικό.

Το πρότυπο του επιτυχημένου μεσήλικα με το γεμάτο αυτοπεποίθηση ύφος και το προσεγμένο στυλ που βλέπουμε συνηθως στα ανδρικά περιοδικά, δεν έχει θέση σε αυτό το εξώφυλλο. Ένας ημίγυμνος άνδρας στέκεται εκτεθειμένος μπροστά στον φακό, σε μια πόζα που προσπαθεί να μεταφράσει την αμηχανία και τον πανικό που ενσκύπτουν με την συνειδητοποίηση του μυαλού και του σώματος ενός μεσήλικα ότι δεν είναι πια νέος. Ένα εξώφυλλο που θα μπορούσε να αποτελεί και «σημαία» του γυναικείου φύλου ως «αντεκδίκηση» για τον μειωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Γυναίκα από το σύγχρονο lifestyle, όταν μπαίνει στην μη αναπαραγωγική φάση της ζωής της.

Στο εκτενές ρεπορτάζ του TIME παρουσιάζονται μεταξύ άλλων αμερικανικές κλινικές που κουράρουν άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Στις εγκαταστάσεις τους κυριαρχούν στοιχεία διακόσμησης που είναι εκεί για να «επιβεβαιώνουν» συνεχώς τον «ανδρισμό» των πελατών: αναμνηστικά από ανδρικά σπορ, ελκυστικές κοπέλες στο προσωπικό, οθόνες που μεταδίδουν το πρόγραμμα του αθλητικού δικτύου ESPN. Όταν όμως τα πράγματα περνούν σε πιο σοβαρό επίπεδο, δηλαδή στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του «προβλήματος», το ζήτημα γίνεται πιο ομιχλώδες.

Η ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα δεν έχει εκφράσει ομόφωνη άποψη για το αν και πότε πρέπει να χορηγούνται βοηθητικά σκευάσματα στους άνδρες, για μια κατάσταση που όπως σημειώνει και σε ένα άρθρο-σχόλιο το site Men’s Journal, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με τον ίδιο τρόπο που προσδιορίζεται στις γυναίκες, που έχουν ένα ξεκάθαρο σημάδι του οργανισμού με τη διακοπή της εμμήνου ρύσης ότι περνούν σε μια άλλη φάση. Η μείωση της τεστοστερόνης στους μεσήλικες είναι κάτι φυσιολογικό, και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής: έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή, λιγότερος ύπνος ειδικά για τους γονείς, περισσότερες ευθύνες. Αρκεί ίσως απλά μια αλλαγή συνηθειών για να κάνει έναν άνδρα να νιώσει καλύτερα και να «ξαναβρεί» τον εαυτό του.

Κυρίες και κύριοι, ιδού ο Άνδρας σε Κλιμακτήριο!
Η μείωση της τεστοστερόνης στους μεσήλικες είναι κάτι φυσιολογικό, και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής

 

Ωστόσο το άγχος και η ανασφάλεια που προκαλούν οι αλλαγές που βιώνουν οι άνδρες σωματικά και ψυχολογικά σε τέτοιες ηλικίες, κυρίως όσον αφορά στον ερωτικό τομέα, καλλιεργούν ένα πρόσφορο έδαφος προς εκμετάλλευση. Αν η ανδρική κλιμακτήριος γίνει συλλογική εμμονή, η φαρμακευτική βιομηχανία θα δει να διαγράφεται μπροστά της ένα ακόμα χρυσοφόρο πεδίο ανάπτυξης με εντατικοποίηση της παραγωγής σκευασμάτων ανδρικών ορμονών. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι κατακριτέο. Όσο τέτοια φάρμακα είναι εγκεκριμένα από επίσημους φορείς και χορηγούνται με ιατρική συνταγή συνοδευόμενα από σαφείς οδηγίες χρήσης και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενους κινδύνους, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από κει και πέρα, τα αντανακλαστικά προστασίας μας θα πρέπει να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις αμφιβόλου πιστοποίησης ειδικών και κλινικών, η απατεώνων του ίντερνετ.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι να μην ξεχνάμε ότι παρά τις δυσκολίες, κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της. Η πάσει θυσία διατήρηση μιας επιφανειακής νεότητας είναι μια «πλαστή» ανάγκη που επιβάλλετται από οικονομικά συμφέροντα και στρεβλές θεωρήσεις. Αγχώνοντας τον εαυτό μας να κρατήσει με νύχια και με δόντια μια «μετρήσιμη» νεότητα, χάνουμε την ψυχική μας ηρεμία και ουσιαστικά χάνουμε την ίδια μας τη ζωή, δεν την απολαμβάνουμε. Γι’ αυτό η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε νέας φάσης στη ζωή μας συνοψίζεται στον στίχο από το γνωστό τραγούδι: «μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε…»

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@