Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Έμπολα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

73C3E4BC5

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Έμπολα

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα για τους ταξιώτες – Από τη στιγμή που ο ιός μολύνει τον οργανισμό, χρειάζονται 2 έως 21 ημέρες για να εκδηλωθεί η ασθένεια

Με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται η επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ενώ στο κάδρο μπαίνει πλέον και μια ευρωπαϊκή χώρα, η Βρετανία. Τα περιστατικά στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία έχουν υπερβεί τα 1.200 και οι θάνατοι τους 672.

Σποραδικές επιδημίες και επιβεβαιωμένα περιστατικά αιμορραγικού πυρετού Ebola έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και σε άλλες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής – Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού και Ουγκάντα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια στη Γουινέα, στη Σιέρρα Λεόνε και στη Λιβερία.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τα εθνικά αντίστοιχα Κέντρα όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόκηψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν επικαιροποιήσει τις οδηγίες τους για τον αιμορραγικού πυρετό Έμπολα, καθώς μέχρι προσφατα στα αρμόδια γραφεία ταξιδιωτικές ιατρικής το θέμα δεν απασχολούσε κανέναν. 


Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές στη Δυτική Αφρική συνιστάται να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες είναι πολύ χαμηλός, αλλά υπενθυμίζουν επισης πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο, κάτι που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες οφείλουν να προστατέψουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. 

Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κάποιος φορέας και να μην νοσήσει.

Από τη στιγμή που ο ιός μολύνει τον οργανισμό, χρειάζονται απλά 2 έως 21 ημέρες για να εκδηλωθεί η ασθένεια. Συνήθως χαρακτηρίζεται  από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι).

Παρόλο που η μετάδοση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.

Μέτρα για ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα.

Σε περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα όπου αναφέρονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι.

Δεν ενδείκνυται ο προληπτικός έλεγχος για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αφρική ή μετανάστες. 

www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika