Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος- διάγνωση: Τα 5 πρώτα βήματα μετά τα άσχημα νέα!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

564

Καρκίνος- διάγνωση: Τα 5 πρώτα βήματα μετά τα άσχημα νέα!!!

 

Κανένας δεν είναι ποτέ αληθινά προετοιμασμένος να ακούσει τις λέξεις ‘’έχεις καρκίνο’’-2 λέξεις που παρά τις εντυπωσιακές εξελίξεις στη θεραπευτική αγωγή, φέρνουν αμέσως εικόνες φόβου, απώλειας μαλλιών, χρόνιας ναυτίας, εγχείρησης, ακόμα και θανάτου.

Το άκουσμα της λέξης ‘’καρκίνος’’, αναφέρει ο χειρουργός Dr. Peter Edelstein , είναι ακόμα πιο άβολο όταν είναι τελείως απρόσμενο, και απευθύνεται σε ένα φαινομενικά υγιές άτομο. Η νόσος μπορεί να γίνει ακόμα πιο συνήθης. Η American Society of Clinical Oncologists πρόβλεψε πρόσφατα ότι ο καρκίνος θα γίνει η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σε 16 χρόνια’ ξεπερνώντας την καρδιοπάθεια.

Για χιλιάδες υγιείς ανθρώπους κάθε χρόνο’ ο φόβος που δημιουργεί η λέξη ‘’καρκίνος’’ συνοδεύεται από ισχυρό σοκ.

Τι κάνετε πρώτα όταν ακούσετε ότι πάσχετε από καρκίνο;

Ακολουθούν με τη σειρά 4 αρχικές δράσεις και μια μη-δράση, που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσανατολισμένοι και σε έλεγχο της ζωής σας.

Πάρτε μια αναπνοή. Σοβαρά. Είστε ο ίδιος άνθρωπος σήμερα με αυτόν που ήσασταν εχθές, όταν δεν ξέρατε ότι είχατε καρκίνο. Δεν έχετε συμπτώματα, επομένως είναι πιθανό ο καρκίνος να μην έχει εξαπλωθεί. Έχετε χρόνο να συνέλθετε, να οργανώσετε τις σκέψεις σας. Ο καρκίνος δεν εξαπλώνετε κάθε δευτερόλεπτο ή ακόμα και κάθε ημέρα. Πάρτε μια αναπνοή και στη συνέχεια κάντε τα 4 επόμενα βήματα.

Να είστε κύριοι του καρκίνου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και της ζωής σας.

Βρίσκεστε σε κατάσταση σοκ μετά τη διάγνωση. Οι φόβοι φωλιάζουν στο μυαλό σας. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε αυτή την απειλητική, πολύπλοκη νόσο. Είστε ταραγμένος. Το ανεξάρτητο, επιτυχημένο, ενεργητικό άτομο που ήσασταν πριν από λίγες ημέρες, πριν γίνετε καρκινοπαθής, έχει γρήγορα αλλοιωθεί. Πρέπει να παραδοθείτε στους ειδικούς. Πρέπει να παραδώσετε την ανάμειξή σας με τη φροντίδα σας.

Όχι, δεν θα πρέπει. Μην δώσετε τον έλεγχο των αποφάσεων που θα επηρεάσουν τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής σας σε ειδικούς, που είναι ξένοι, που δεν γνωρίζουν τίποτα για εσάς σαν άνθρωπο.
Μην δώσετε την ιδιοκτησία της ζωής σας. Συνεχίστε να είστε ιδιοκτήτης της ζωής σας, έχοντας ιδιοκτησία του καρκίνου σας και δεχόμενοι την ευθύνη-να μάθετε τα σημαντικά στοιχεία της νόσου σας, να επιλέξετε γιατρούς, να συμμετάσχετε ενεργά στις αποφάσεις περίθαλψής σας. Να είστε ιδιοκτήτης της νόσου σας και να παραμείνετε επικεφαλής της ζωής σας.

Μην τρέξετε στο διαδίκτυο. Στη μέση του αρχικού σας σοκ και φόβου, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καταφύγετε στο διαδίκτυο. Όχι μόνο είστε συναισθηματικά ευάλωτοι αλλά και απροετοίμαστοι να καταλάβετε και να ερμηνεύσετε τα προγνωστικά και τις στατιστικές σχετικά με την αγωγή.

Πιθανόν δεν κατέχετε ακόμα τη γνώση να ξεχωρίσετε τις αξιόπιστες ιστοσελίδες από τις μη έγκυρες. Μην ανησυχείτε. Αν ακολουθήσετε το δεύτερο βήμα και είστε κυρίαρχος του καρκίνου σας, σύντομα θα αναγνωρίσετε τις αξιόπιστες ιστοσελίδες και θα ερμηνεύσετε με επιτυχία τις πληροφορίες σε γνώσεις που θα έχουν νόημα, ιδιαίτερα για εσάς.

Επιλέξτε τους κατάλληλους γιατρούς- συνεργάτες

Οι περισσότεροι ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο είναι τόσο ανήσυχοι που απλώς δέχονται χωρίς ερώτηση τον χειρουργό, ακτινολόγο ή ογκολόγο που τους έχει συσταθεί. Ωστόσο ποιος κάνει τη σύσταση; Γιατροί που δεν σας γνωρίζουν καλά, σας συστήνουν άλλους γιατρούς που δεν σας γνωρίζουν καθόλου.

Κανένας δεν καταλαβαίνει καλύτερα από εσάς και τους δικούς σας την προσωπικότητα, το στυλ σας και την προσέγγιση που έχετε για τη ζωή. Είστε ο πιο κατάλληλος για να επιλέξετε γιατρούς με τους οποίους θα γίνετε ομάδα, στη μάχη με τη νόσο.

Μπορεί να είναι άγνωστο σε εσάς, ακόμα και ταπεινωτικό αλλά χρειάζεται να επιλέξετε τους γιατρούς-συνεργάτες σας. Εξετάστε γιατρούς. Δεν έχετε τη γνώση να αναλύσετε σε βάθος την καταλληλότητα των συστάσεων σχετικά με τη θεραπεία αλλά μπορείτε να δείτε πώς συνεργάζονται με εσάς και την οικογένειά σας.

Δέχονται άνετα ερωτήσεις; Ενδιαφέρονται να σας εκπαιδεύσουν; Είναι πολύ σοβαροί; Αισθάνεστε ότι βιάζονται; Ότι δεν είναι αρκετά σοβαροί; Για να πάρετε μέρος ενεργά στη φροντίδα σας χρειάζεται να επιλέξετε γιατρούς -συνεργάτες που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς.

Να καταλάβετε 2 σημαντικά στοιχεία του καρκίνου σας. Ναι, είστε αρκετά έξυπνοι για να μάθετε σχετικά με 2 σημαντικά στοιχεία του καρκίνου σας, όπως εξηγούνται από τους γιατρούς σας και αξιόπιστες πηγές και να αξιοποιήσετε καλά τις γνώσεις.

Πρώτα πρέπει να μάθετε πώς συμπεριφέρεται το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, καθώς το καθένα είναι μοναδικό. Στη συνέχεια θα πρέπει να κατανοήσετε το συγκεκριμένο για εσάς στάδιο. Η σταδιοποίηση διαφέρει ανάλογα με το είδος καρκίνου. Ωστόσο, κοινή σε όλες τις σταδιοποιήσεις είναι η αντικειμενική αξιολόγηση του όγκου, της μετάστασης στους λεμφαδένες και της μετάστασης του όγκου σε απομακρυσμένα όργανα.

Το συγκεκριμένο για εσάς είδος και στάδιο του καρκίνου καθορίζει όλα όσα έχουν σημασία για εσάς. Τις πιθανότητες ίασης, πιθανές αγωγές και την πιθανότητα υποτροπής μετά τη θεραπευτική αγωγή.
Ναι, σας αφήνει άφωνο η διάγνωση, Αλλά έχετε το χρόνο και την εξυπνάδα να κάνετε τις σωστές κινήσεις και να γίνετε ιδιοκτήτες του καρκίνου σας.

 

iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea